Philodendron pink princess

Philodendron pink princess
300 x 250 algemeen

Must Have Boek voor planten liefhebbers

Inhoudsopgave

Philodendron Pink Princess

Een van de prachtigste en mooiste kamerplanten om te kweken is de Philodendron Pink Princess. Deze kamerplant wordt toepasselijk de “roze prinses” genoemd vanwege zijn donkergroene bladeren en felroze variëteit. Pink Princess philodendron planten gedijen goed in potten of hangen, waar de slepende ranken en roze bladeren een opvallende vertoning vormen. Er is ook een roze Philodendron die de “Pink Congo” heet, maar dit is niet de echte “prinses” je zult verderop in dit artikel zien waarom.

Hoe verzorg je Philodendron Pink Princess

Philodendron Pink Princess moet op een lichte plaats met indirect licht staan in een pot met vochtige, goed doorlatende grond om goed te gedijen. Als de bovenste 2,5 cm grond droog is, geef je hem water. Zorg voor een middelhoge luchtvochtigheid, een temperatuurbereik van 16°C – 29°C, bemest eenmaal per maand, en snoei de stengels om een bossige groei te bevorderen.

Ondanks zijn exotische uiterlijk is de roze Philodendron erubescens uiterst gemakkelijk te verzorgen. Maar omwille van zijn verbluffende roze variëteit zijn er een paar speciale verzorgingsvoorschriften voor deze plant. Het volgen van deze verzorgingsgids zal helpen om de donkergroen-bruine bladeren met felroze er op hun best uit te laten zien.

Philodendron pink princess

Wat is een Pink Princess Philodendron?

Philodendron Pink Princess (Philodendron erubescens) is een hangende plant in de Araceae familie. Behalve door de mooie roze en donkergroene bladeren onderscheidt de plant zich door grote wasachtige bladeren. Deze bladeren kunnen zo lang worden als 22 cm en zo breed als 12 cm.

De rozigheid op de bladeren wordt veroorzaakt door een gebrek aan chlorofyl, dat is de chemische stof die de bladeren van planten groen maakt. Enige groenheid op de bladeren is echter nodig om de planten te laten fotosynthetiseren. Chlorofyl helpt bij de aanmaak van zuurstof en glucose, die nodig zijn voor gezonde groei.

Omdat Philodendrons allemaal tropische planten zijn, gedijen deze roze schoonheden ook binnenshuis. Als het weer het toelaat, kun je Philodendron Pink Princess ook in je tuin kweken. Kies een lichte, maar schaduwrijke plaats om de plant goed te laten gedijen. Als je in een gematigd klimaat woont, kun je je potplant in de zomer ook naar buiten halen.

Wat is een Philodendron Pink Congo?

Als je een Philodendron tegenkomt met alleen maar zuiver roze bladeren, is het hoogstwaarschijnlijk een Pink Congo plant. De roze kleuring van deze planten is niet het gevolg van natuurlijke processen. Om de bladeren roze te maken, worden chemicaliën in de plant gespoten. Roze Congo Philodendron bladeren worden meestal zes tot twaalf maanden na aankoop weer groen.

Dus, als je thuis een echte Pink Princess wilt kweken, vermijd dan deze goedkope variant. Zo heb je altijd een mooie plant met prachtige roze en donkergroene bladeren.

Philodendron Pink Princess verzorgingsinstructies

Voor we ingaan op de essentiële verzorgingstips voor je Pink Princess, is er een belangrijke vraag die aan de orde moet komen:

Hoe houd je Philodendron roze bladeren

Om deze Philodendron goed te laten gedijen, is een combinatie van groene en roze kleuren ideaal. Voor fotosynthese zijn de groene delen nodig. Daardoor zal je plant, als te veel van de bladeren roze worden, verhongeren en uiteindelijk sterven. Als er te veel groen is, is het geen roze prinses meer, toch?

Als je merkt dat nieuwe bladeren felroze kleuren, knip dan de stengels terug tot net boven de blad-voegknoop. Je nieuwe bonte bladeren zullen uit de knoop ontspruiten. Het laatste blad aan de stengel zou een evenwichtige variegatie moeten hebben.

Lichtbehoefte voor een Philodendron Pink Princess 

Philodendron Pink Princess gedijt goed bij indirect licht. Dit soort licht schept ideale lichtomstandigheden voor gezonde groei en evenwichtige variegatie. Gefilterd licht is ook ideaal omdat de zon niet direct op de bladeren schijnt. Daardoor is de beste plaats een op het oosten of westen gerichte kamer die een deel van de dag zonlicht ontvangt.

Staat je plant op een erg zonnige plaats, zoals een op het zuiden gerichte kamer, dan zul je hem moeten beschaduwen. Houd de roze plant zo mogelijk uit de buurt van het raam. Een teken dat ze te veel zonlicht krijgt zijn vergelende bladeren. Dus, als een paar bladeren geel beginnen te worden, verplaats de plant dan naar een meer schaduwrijke plaats.

Een blad zal van nature geel worden als het ouder wordt; zolang de andere bladeren gezond lijken, maak je je geen zorgen. Hoe je een stervende Pink Princess Philodendron weer tot leven wekt leer je aan het eind van dit artikel.

De beste Philodendron Pink Princess potgrond

De ideale potgrond voor Philodendron erubescens moet rijk aan voedingsstoffen zijn en vocht vasthouden zonder zompig te worden. Meng turfgrond met perliet of orchideeënsubstraat om het ideale groeimedium te maken. De vruchtbare, organische turf houdt vocht vast, en de andere ingrediënten laten overtollig water wegvloeien.

Deze Philodendron soort heeft, zoals veel aroiden, luchtwortels. Deze nemen vocht en voedingsstoffen op uit de omringende lucht. Ook ondergrondse wortels worden bij Philodendron planten gevonden. Daardoor kun je je roze plant laten groeien in een bodemloos mengsel zoals spagnum mos of turf-pearliet.

Hoewel deze “prinsessen” geen kieskeurige groeiers zijn, hebben ze wel vochtige grond nodig. Goed water geven is dus het eerste advies bij de verzorging van een roze Philodendron.

Philodendron Pink Princess Water geven

Geef je plant pas water als de bovenste 2,5 tot 5 cm van de grond is uitgedroogd. Giet bij het water geven water in de pot tot het er onderaan uitloopt. Deze manier van water geven zorgt ervoor dat de wortels van de plant voldoende voeding krijgen en dat de roze bladeren op een gezonde manier groeien. Als de grond gedeeltelijk droog is, geef je je Philodendron naar behoefte water.

De meest gemaakte fout bij het water geven van een Pink Princess is overbewatering. Overbewatering leidt tot wortelrot, vergeling van de bladeren en een verwelkte aanblik. In plaats van regelmatig water te geven, test je eerst het vochtgehalte van het potmengsel. Als er geen vocht in de grond zit, geef je de plant water. Wacht anders tot de grond meer is opgedroogd voordat je water geeft.

Er zijn verschillende redenen waarom grondig water geven te verkiezen is boven ondiep water geven. Als je planten maar weinig water geeft, zullen de wortels uitdrogen. Dus zelfs als je voor je plant lijkt te zorgen, kan hij toch tekenen van te weinig water geven vertonen. Schimmel, daarentegen, verkiezen vochtige omstandigheden en leven in de bovenste 2.5 tot 5 cm van de grond. Je moedigt de insecten alleen maar aan om te gedijen als je de bovenste laag grond niet laat uitdrogen.

De optimale temperatuur voor de Philodendron Pink Princess

Planten van het geslacht Philodendron Pink Princess gedijen goed bij gemiddelde kamertemperaturen. Temperaturen tussen 16°C – 29°C zijn ideaal voor een gezonde groei. De temperatuur boven 18°C houden verdient echter de voorkeur. 

Eén ding om in gedachten te houden is dat je Philodendron planten uit de buurt van directe hitte of koude tocht moet houden. Houd de plant dus in de winter uit de buurt van hete radiatoren. Houd de plantenpot in de zomer uit de buurt van airco-ventilatoren en open ramen.

Pink Princess Philodendron Verzorging: Vochtigheid

Pink Princess Philodendron planten hebben, net als de meeste tropische kamerplanten, een hoge luchtvochtigheid nodig. De gewone luchtvochtigheid in huis is meestal te laag voor deze planten. Nevel de bladeren, leg ze op een bevochtigingsbak, of gebruik een kamerbevochtiger om ze te hydrateren.

Hier is hoe je de juiste luchtvochtigheid voor een Philodendron Pink Princess kunt krijgen:

Besproei de bladeren: Spuit met een spuitfles een fijne nevel boven de bladeren van de plant. Besproei de bladeren om de twee tot drie dagen lichtjes. Als het warm en droog weer is, moet je de bladeren misschien elke dag sproeien.

kamerbevochtiger: Als je veel tropische planten hebt, gebruik dan een kamerbevochtiger. Wil je plant gelukkig zijn, dan moet de luchtvochtigheid rond de 40% zijn.

Bevochtiger met een kiezelbak: Planten op een vochtbak zetten is een van de eenvoudigste manieren om de luchtvochtigheid te verhogen. Leg een laag kiezelstenen op een brede bak om er zo een te maken. Vul de bak tot de helft met water om de kleine steentjes te bedekken. Zet je plantenbak op de kiezels.

Groepeer kamerplanten: Je kunt je kamerplanten ook bij elkaar groeperen. Deze dichte nabijheid schept een natuurlijke vochtige atmosfeer die lijkt op hun inheemse omgeving.

Philodendron Pink Princess Meststof

Kamerplanten in potten hebben regelmatig voeding nodig voor een gezonde groei. Een uitgebalanceerde vloeibare meststof met micro- en macrovoedingsstoffen is ideaal voor een Pink Princess. Tijdens het groeiseizoen-lente en zomer geef je de plant om de vier weken voeding. Bemest minder in de herfst en winter als de groei vertraagt.

Een hoogwaardige meststof bevordert een gezonde, krachtige groei van je plant. Maar bedenk dat meer niet altijd beter is. In feite kan te veel meststof schadelijk zijn voor de gezondheid van je planten. Een opeenhoping van minerale zouten kan wortelverbranding veroorzaken, wat de groei kan verstikken.

Spoel de grond om de vier tot vijf maanden door om de ophoping van meststofzouten te voorkomen. Het enige wat je hoeft te doen is twee tot drie minuten langzaam water door het potmengsel te laten stromen. Als de bovenste 2.5 cm grond helemaal is opgedroogd, hervat je het regelmatig water geven en voeden.

Trage groei en kleine bladeren wijzen op een gebrek aan essentiële voedingsstoffen in je Pink Princess. De bonte roze en donkergroene bladeren kunnen ook wat van hun levendigheid verliezen.

Philodendron Pink Princess verpotten

Als ze jong zijn, moet Philodendron erubescens eenmaal per jaar verpot worden, daarna om de twee jaar. Door je plant te verpotten kun je het potmengsel verversen en tegelijk de groei bevorderen. Grotere potten geven de wortels meer ruimte om te groeien. Een ander voordeel van verpotten is dat het voorkomt dat de wortels van de plant doorworteld raken, wat de afwatering bevordert.

Hoe moet een roze prinses verpot worden? Omdat dit een van de duurste kamerplanten is die je kunt kweken, moet je er goed voor zorgen.

Raadpleeg de volgende instructies voor het verpotten van een Philodendron Pink Princess:

 1. Om stress te helpen verminderen, geef je de plant de dag vóór het verpotten grondig water.
 2. Koop een nieuwe pot die 2,5 – 5 cm groter is dan de oude.
 3. Haal de plant uit de pot en borstel voorzichtig de aarde van de wortels weg.
 4. Onderzoek de wortels op tekenen van rot of ziekte en snoei bij als dat nodig is. Gezonde wortels moeten wit of licht geelbruin van kleur zijn en soepel, eerder dan papperig.
 5. Vul de nieuwe pot tot de helft met geschikt potgrondmengsel en zet de plant erin.
 6. Zet de Pink Princess zo in elkaar dat ze op dezelfde hoogte staat als in de vorige pot.
 7. Gebruik potgrond om de resterende ruimte op te vullen.
 8. Om de plant te ondersteunen, druk je zachtjes rond de stengels.
 9. Maak grondig nat.

Philodendron Pink Princess snoei instructies

Een Philodendron Pink Princess regelmatig snoeien is heilzaam. Je kunt je plant het beste snoeien in de lente of herfst, vlak voor of na het groeiseizoen. Bladeren die geel of afstervend lijken, kunnen worden weggesnoeid. Snoeien kan een krachtige groei bevorderen en tegelijk voorkomen dat langbenige stengels afbreuk doen aan het uiterlijk van de plant.

Maak bij het snoeien van een Philodendron erubescens altijd een zuivere snede net boven de knoop – het punt waar de bladeren aan de stengel vastzitten. De knoop zal nieuwe roze, donkergroene, of bordeauxrode bladeren laten uitlopen. Snoeien bevordert niet alleen nieuwe groei, maar helpt ook de hoogte te regelen als de ruimte in je kamer beperkt is.

Philodendron Pink Princess kweken

Het kweken van de Philodendron Pink Princess is uiterst eenvoudig. Nieuwe planten kweken uit stengelstekken is een eenvoudige manier om het aantal van deze mooie kamerplanten te vermeerderen. Ze zijn ook uitstekende geschenken voor vrienden en familie.

Stengelstekken zijn de beste manier om deze mooie roze Philodendron planten te vermeerderen. Hier is hoe je je plant kunt vermeerderen:

 • Snijd een stengel net onder een van de knopen af, en zorg ervoor dat de stengel drie of vier gezonde rozige bladeren heeft.
 • Zet de stek in een pot met water.
 • Na een paar weken zouden er wortels moeten verschijnen.
 • Wacht tot de wortels 5 cm lang zijn voor je de bewortelde Philodendron stek in een pot met een licht potmengsel plant.
 • Wortelverdeling is een andere methode om Philodendron Pink Princess te vermeerderen. Als de plant vier of meer stengels aan de wortels heeft, kun je hem bij het verpotten splitsen. Scheid de wortels voorzichtig, zodat elke nieuwe plant minstens twee of drie stengels heeft. Verpot volgens de bovenstaande instructies.

Philodendron Pink Princess kopen

De Philodendron Pink Princess is een moeilijk aan te komen plant. Je ziet ze daarom vaker in de kleinere formaten. Dit maakt ze wel meteen een stuk betaalbaarder. Voor een grotere Pink Princess betaal je al snel €100+.

Ziekten en plagen van de Philodendron Pink Princess

Philodendron erubescens is een winterharde kamerplant die resistent is tegen ziekten en plagen.

Ongedierte van de Philodendron Pink Princess: Wolluizen en bladluizen zijn de meest voorkomende plagen.

Philodendron Pink Princess aandoeningen: De meeste plantenziekten worden veroorzaakt door watergeefproblemen die wortelrot veroorzaken. Geef de plant pas water als de grond gedeeltelijk droog is. Verwelkende bladeren kunnen wijzen op een teveel aan water of een tekort aan vocht.

Philodendron Pink Princess veel gestelde vragen

Hoewel je “roze prinses” geen kieskeurige kamerplant is, zijn er toch een paar tekenen dat “ze” gestrest is. Hier zijn enkele antwoorden op veelgestelde vragen over plantenverzorging.

Is Philodendron Pink Princess giftig?

De Pink Princess Philodendron planten zijn giftig voor huisdieren. Philodendrons zijn giftig voor katten en honden. Het sap bevat calcium oxalaat kristallen, die bij consumptie ernstige huid- en maagdarmirritatie veroorzaken.

Waardoor worden de roze bladeren geel?

Gele bladeren zijn vaak een teken van overmatige blootstelling aan direct zonlicht of te weinig water geven. Controleer of je roze Philodendron niet de hele dag aan zonnestralen wordt blootgesteld. Het is de moeite waard het vochtgehalte te controleren en dan de watergift aan te passen als dat nodig is.

Houd er rekening mee dat oudere bladeren van nature geel worden. Dus als je maar een of twee bladeren hebt die uit de toon lijken te vallen, is er waarschijnlijk niets om je zorgen over te maken.

Waarom worden de bladeren aan mijn Philodendron Pink Princess bruin?

Overbewatering of onder water zetten kan ook het bruin worden van de bladeren veroorzaken. Het is echter een goed idee om de grootte van de pot dubbel te controleren. Vochtproblemen kunnen snel ontstaan als de bak te groot is voor de plant.

Wat kan ik doen om roze bladeren te bevorderen?

Om een evenwicht van donkergroen en roze te behouden, heeft je Philodendron Pink Princess veel helder, gefilterd licht nodig. Als je plant overwegend groene bladeren begint te ontwikkelen – niemand wil immers een “Groene Prins” – snoei dan een deel van de bladeren terug tot net boven het laatste bonte blad.

Beoordeel ons artikel
[Total: 127 Average: 4.8]
TuinTuin
Aikly Webdesign

Uitgelichte planten