Venus Flytrap

Venus Flytrap
300 x 250 algemeen

Must Have Boek voor planten liefhebbers

Inhoudsopgave

Venus Flytrap

Veel mensen hebben op een bepaald moment in hun leven geprobeerd een Venus Flytrap (ook bekend als Venusvliegenvanger) als kamerplant te kweken. Hoewel slechts weinigen van ons er in geslaagd zullen zijn hem langer dan een paar weken in leven te houden.

We allemaal dat de Venus Vliegenval bekend staat om zijn fascinerende vallen die smeken om gesloten te worden. Het is geen verrassing dat we ze zo leuk vinden: het is een kleine vleesetende plant die reageert en beweegt vlak voor je ogen! Maar wat geeft het? Waarom doen ze het zo slecht in onze huizen?

Ondanks hun populariteit is de voornaamste reden dat ze in de handen van een onervaren persoon snel afsterven een gebrek aan goede verzorging. We zullen niet zeggen dat ze gemakkelijk te houden zijn, maar met een paar veranderingen in de manier waarop je een “gewone” kamerplant zou behandelen en verzorgen, kunnen ze zeker langer dan een paar weken in je huis of kantoor blijven staan (tot wel 30 jaar!).

Omdat er maar één soort Venus Flytrap is, hebben ze, ook al zijn er verschillende soorten verkrijgbaar, allemaal dezelfde verzorging nodig en hebben ze vergelijkbare groeipatronen. Individualiteit ontstaat door het uiterlijk; sommige hebben grotere vallen en andere hebben een andere tekening of kleur.

Door de hoge prijs zullen deze echter waarschijnlijk alleen doorgewinterde verzamelaars aanspreken. Zelfs standaard Venus Flytraps kunnen prijzig zijn, terwijl variaties veel hogere prijzen kunnen opbrengen, dus zoals je kunt verwachten zijn deze planten soms moeilijk te vinden.

Aan het eind van de dag hebben veel mensen een zwak voor deze excentrieke planten, en je zult er van houden of ze verachten. De nadelen zijn misschien geen nadelen, afhankelijk van je standpunt, dus als je je nieuwe plant eenmaal hebt, hoef je alleen nog maar te weten hoe je je Venus Flytrap in leven kunt houden, wat we verderop zullen bespreken.

De voornaamste reden voor mislukking is dat deze planten vaak het slachtoffer zijn van hun eigen populariteit; het lijkt erop dat iedereen die er is een mening heeft over hoe een Venus Flytrap behandeld moet worden.

Sommige suggesties zijn juist, terwijl andere complete mythen zijn. Als je ook maar aan één van de verzorgingsvoorschriften niet voldoet, kun je verdoemd zijn. Bedenk verder dat rust nodig is in de winter, en je moet het doel van de vallen begrijpen om ze niet langer te misbruiken. Dat brengt ons mooi bij de eigenlijke verzorgingsvoorschriften.

Licht

Als je denkt aan een Venus Flytrap die in zijn natuurlijke habitat groeit, stel je je misschien een bedompt, stinkend moeras voor met weinig licht. Dat is onjuist want deze plant groeit in zijn inheemse habitat op veel meer blootgestelde plaatsen die veel direct zonlicht krijgen.

Je moet de onderstaande watergeefinstructies opvolgen, en als je dat doet, zijn plaatsen met direct zonlicht ideaal. Als dat niet kan, zoek dan de meest lichte plek die je kunt vinden.

Als het vorige onderkomen van je Venus Flytrap erg donker was, zoals bij alle kamerplanten, plan dan de overgang naar een plek met zonlicht geleidelijk, anders loop je het risico dat de bladeren verbranden tot ze knapperig zijn. Begin met een uur blootstelling per dag en verhoog geleidelijk in de loop van de volgende week of zo.

Water geven

Het is heel moeilijk om deze plant “te veel water” te geven als hij in direct zonlicht groeit en in alle seizoenen behalve de winter; in feite kun je hem van tijd tot tijd in een lekbak met een centimeter water laten zitten. Dit is natuurlijk geweldig nieuws als je de plant langere tijd moet laten staan of als je van nature grillig bent met het bewateren van je kamerplanten.

In de winter kun je de grond bijna helemaal laten uitdrogen, maar dit moet op alle andere momenten vermeden worden. Vochtige grond, in plaats van droge of natte grond, moet een steeds terugkerend kenmerk zijn voor je Venus Flytraps.

Tenslotte moet je gedurende langere tijd geen leidingwater gebruiken. Als je wanhopig bent, zal het af en toe volstaan, maar Venus Flytraps geven de voorkeur aan zuiver water wanneer dat mogelijk is. Leidingwater bevat zouten en andere mineralen die, hoewel ze gunstig zijn voor de menselijke gezondheid, giftig zijn voor deze planten omdat ze het water alkalisch maken.

“Zuiver water” kan regenwater zijn, gedestilleerd water, of water uit flessen (het moet afkomstig zijn van waterbronnen die niet door kalksteen lopen). Gebruik bij twijfel regenwater of gedistilleerd water).

Venus Flytrap

Vochtigheid

In erg dorre huizen of kantoren kunnen zich krokante bladeren vormen, waardoor je Venus Flytraps er smoezelig uitzien. De beste en eenvoudigste manier om voor voldoende vochtigheid te zorgen om je plant er gezond uit te laten zien is een lekbak te gebruiken of door het gebruik van een luchtbevochtiger. Een deel van het water zal door de plant gebruikt worden, terwijl de rest verdampt en zo een klein vochtig microklimaat schept.

Voeding

Mest voor kamerplanten mag nooit aan een Venus Flytrap gegeven worden. Het is niet alleen onnodig, maar het kan ook dodelijk zijn. Ze halen alle voedingsstoffen die ze nodig hebben uit de vliegen en andere kleine insecten die ze vangen en opeten, want ze zijn carnivoor.

Temperatuur

De kamertemperatuur moet op een normaal peil gehouden worden. Deze planten kunnen ook lichte vorst verdragen; maar iets forser en je zou in de problemen kunnen komen, dus wees voorzichtig als je verkiest ze buiten te laten tijdens de winterrustperiode.

Venus flytrap

Bloemen

Volgroeide Venus Flytraps bloeien in het voorjaar, maar tenzij je een ervaren kweker bent en van plan bent zaad te oogsten, moet je de bloemstengel afknippen als hij ongeveer 5 cm hoog geworden is. Bloeien kan vermoeiend zijn voor Venus Vliegenvallen, en de meeste planten zullen in de zomer krachtiger groeien als ze van bloei worden weerhouden.

Geintreseerd in vleesetende planten?

Beoordeel ons artikel
[Total: 167 Average: 4.8]
TuinTuin
Aikly Webdesign

Uitgelichte planten