Sarracenia

sarracenia
300 x 250 algemeen

Must Have Boek voor planten liefhebbers

Inhoudsopgave

Sarracenia

Sarracenia, ook bekend als Trompetbekerplant, zijn langlevende en eenvoudige kamerplanten om van jaar tot jaar te kweken en te onderhouden. Ze kunnen ook moeilijk en kortlevend zijn.

Het verschil tussen de twee uitkomsten is of de fundamentele basisregels al dan niet gevolgd worden. Als je dat doet, gaat alles voorspoedig. Als je dat niet doet gaat het heel erg mis.

Hoewel de bekerplant meer vergevingsgezind is voor slechte verzorging dan zijn Venus Flytrap neef, zullen ze nog steeds snel en gemakkelijk sterven als je ze gedurende langere tijd niet regelmatig verschaft wat ze nodig hebben.

We zullen niet liegen en zeggen dat het gemakkelijke kamerplanten zijn om in huis te houden, maar met een paar kleine veranderingen in de manier waarop je een “gewone” kamerplant zou behandelen en verzorgen, kun je zonder al te veel moeite een bloeiende bekerplant in huis hebben.

Wat maakt ze dan zo’n goede kamerplanten?

Het zijn onmiskenbaar speciale planten die niet iedereen aanspreken; ze hebben een zeer vleesetend en “levend” uiterlijk, waarbij veel soorten bloedrode adertekeningen op de werpers hebben.

Insecten die aangetrokken worden door de kleurrijke kruiken en de nectar rond de lip, vallen in de grote holle kruikbuizen, waar ze er door de fijne naar beneden gerichte haartjes niet meer uit kunnen klimmen. De insecten zullen uiteindelijk bezwijken en langzaam door de plant verteerd worden om voedingsstoffen te leveren voor toekomstige groei.

Sommigen zullen ze gruwelijk vinden, terwijl anderen ze fascinerend of zelfs mooi vinden. In elk geval zijn ze fascinerend en vormen ze ongewone kamerplanten. Ze zijn dus populair geworden, gewoon omdat ze anders zijn dan de norm, wat de belangstelling wekt en de liefde ervoor bevordert.

Wat prijs en verkrijgbaarheid betreft zijn ze niet goedkoop of gemakkelijk te vinden, maar ze zijn ook niet aan het hoge eind van het kamerplanten prijzenspectrum of alleen bij specialisten verkrijgbaar.

Sarracenia soorten komen ook veel meer voor op de gebruikelijke plaatsen waar kamerplanten gekocht worden, zoals tuincentra en zelfs warenhuizen.

Meestal vind je een compacte hybride van Sarracenia purpurea, die een van de gemakkelijkste Zuilplanten is om te kweken.

Wees voorzichtig als je in een tuincentrum of warenhuis koopt, want de verzorging terwijl het artikel verkocht wordt kan onvoldoende zijn. Slecht verzorgde planten worden snel onaantrekkelijk en kunnen met fikse kortingen geprijsd worden. De wortelstok, die net onder en boven de grond zit, is van cruciaal belang. Een armoedig uitziende plant kan nog gedijen als hij de juiste zorg krijgt, en de wortelstok is nog redelijk gezond als hij gered wordt.

Als je serieus met deze planten bezig bent, moet je een specialist raadplegen. Die zal de soort duidelijk labelen en benoemen, en ze met vakkennis en vaardigheid uitzonderlijk goed gekweekt hebben.

Licht

Dit is een zonminnende plant die er maar niet genoeg van schijnt te kunnen krijgen. Tijdens het groeiseizoen (april tot oktober) heeft je Sarracenia volle zon of, op z’n minst, heel helder licht nodig om de kruiken goed te kunnen vormen en ontwikkelen. De eerste en beste keuze voor deze plant zouden ramen op het zuiden zijn met volle belichting.

Als laatste redmiddel kunnen oost en west geschikt zijn, maar dan moet de plant minstens een paar uur per dag direct zonlicht hebben. Je kunt je misschien redden met een lichte plaats op een vensterbank, maar voor een bloeiende plant heb je bijna altijd blootstelling aan direct zonlicht nodig.

Als je alleen ruimte hebt in een kamer op het noorden, zal een langdurige relatie met deze plant waarschijnlijk niet lukken, en kun je beter iets anders zoeken om die ruimte te vullen.

Water geven

Let goed op want je moet dit goed aanpakken. Er zijn maar twee eenvoudige regels om te volgen:

Houd hem de hele tijd nat – Deze plant moet bijna de hele tijd nat of op z’n minst vochtig zijn. Sta helemaal niet toe dat ze uitdroogt. De enige uitzondering is tijdens de rustperiode in de koude maanden van het jaar, wanneer minder water gegeven moet worden om te voorkomen dat de wortelstok gaat rotten.

Je kunt zo veel water geven dat het onderste derde, of zelfs de helft, van de pot onder water staat. Deze planten komen van nature voor in moerassen of veenmoerassen die voortdurend vochtig en nat zijn. Sarracenia zijn dorstige planten, en dit, gecombineerd met de hopelijk zonnige standplaats (zie boven), zal regelmatig water geven noodzakelijk maken.

Gebruik het juiste water – vleesetende planten hebben zuur water nodig, en als je gedurende langere tijd neutraal of alkalisch water gebruikt, gaat je plant dood. Het is niet erg om in noodgevallen een of twee keer verkeerd water te gebruiken, want het is beter verkeerd water te gebruiken dan helemaal geen water.

Regenwater is de meest algemeen verkrijgbare bron van zuur water. Je kunt misschien leidingwater gebruiken als je in een gebied woont met heel zacht water; hard water moet vermeden worden omdat het te veel mineralen bevat. Vanwege de hoge concentratie nitraten kun je beter geen mineraalwater en water uit vistanks of vijvers gebruiken.

Sarracenia

Vochtigheid

Als je goed water geeft, zou er rond de plant een constante bron van vocht moeten zijn, die een natuurlijke boost geeft aan de omringende vochtigheidsgraad. Dit betekent dat je verder niets hoeft te doen, tenzij je in een erg droog huis woont of je plant in een extreem droge omgeving plaatst, zoals boven een radiator. In dat geval zal het kunstmatig verhogen van de luchtvochtigheid nodig zijn om te voorkomen dat de kruikpunten knapperig worden.

Voeding

Je bekerplanten moeten geen enkele vorm van meststof krijgen. Ze zijn experts in het omgaan met een voedselarme omgeving, en daarom zijn ze geëvolueerd om insecten te vangen.

Alle voedingsstoffen die ze nodig zullen hebben worden geleverd door hun eigen vermogen om vliegen op te vangen binnen de kruiken, en je hoeft ze verder niets te geven. Als je nooit vliegen binnenkrijgt, overweeg dan je plant tijdens de zomer een paar weken buiten te laten staan, en ze zullen volop voedsel vangen.

Temperatuur

Als ze in actieve groei zijn, verkiezen ze warme tot hete temperaturen, dus een doorsnee huis is ideaal, en in de winter verkiezen ze koude temperaturen. Het was er extreem koud. In tegenstelling tot bijna alle andere kamerplanten kunnen ze lichte vorst verdragen als ze in rust zijn.

Sarracenia

Verpotten

Tenzij de pot erg klein is, zou je een Sarracenia zelden in een grotere pot moeten verpotten. Overweeg eens in de 2 tot 3 jaar over te potten als uitgangspunt. Dit is in de eerste plaats om het groeimedium te verversen, zodat het goed water vasthoudt en om eventuele minerale ophopingen die in de loop van de tijd zijn ontstaan te verwijderen.

Op dit punt in ons artikel moet je weten dat deze planten gewend zijn aan een gebrek aan voedingsstoffen, wat zich uitstrekt tot het soort groeimedium waarin ze gedijen. Je mag geen gewone compost (Tuinaarde) voor kamerplanten gebruiken.

Er zijn veel verschillende mengsels die je kunt gebruiken of zelf kunt maken, maar als je nieuw bent met deze planten en geen tijd wilt verspillen aan het onderzoeken van groeimediums, haal of bestel dan gewoon wat compost die gelabeld is voor vleesetende planten.

Vermeerdering (Kweken)

Sarracenia kunnen uit zaad vermeerderd worden, maar er zijn twee verschillende planten nodig om mee te beginnen en een lange tijd (3 tot 5 jaar) om de plant uit zaad te laten groeien tot een grootte die groot genoeg is om kruiken te produceren. De wortelstok van een Sarracenia is het hart van een Sarracenia en kan gesplitst worden om nieuwe planten te vermeerderen. 

Alles wat je hoeft te doen is een rijpe wortelstok doormidden te snijden (of nog kleiner als je meer dan twee planten wilt). Je kunt het beste wachten tot het vroege voorjaar, als de nieuwe groei begint, zodat je de plant gemakkelijker kunt hanteren en kunt zien waar alle stukjes en beetjes zitten.

Om de plant de beste overlevingskansen te geven, probeer je ervoor te zorgen dat elke gespleten wortelstok een paar nieuwe bladeren en wortels heeft. Plant in een pot met vleesetende plantencompost en verzorg hem alsof het een volwassen plant is.

Snelheid van groei

Bij warme temperaturen, een uitstekend lichtniveau en voldoende water groeien deze planten echt snel. Elke week meerdere nieuwe bladeren / kruiken vormen is niet ongehoord.

Verspreiding / Hoogte

Er zijn talloze variëteiten en hybriden, elk met unieke groeikenmerken. In het algemeen zal je plant ingedeeld worden in lang of kort groeiend. De meeste in een winkel gekochte Sarracenia zullen van de korte, vrij compact groeiende soort zijn, met een maximum hoogte van 25 cm.

De trompetbloem van de Trompetbekerplant bloeit in het voorjaar.

De hoge variëteiten kunnen tot 100 cm hoog worden, maar ze vereisen volledige blootstelling aan de buitenlucht en zijn dus geen goede kamerplanten.

Bloemen

Bloemen nemen een winterpauze. In het voorjaar komt de plant weer op, en kort na het “weer opkomen” produceert ze vaak een paar interessante complex uitziende bloemen, die hoog boven de plant uitsteken en een paar weken blijven staan. Deze sterven uiteindelijk af en worden vervangen door kruiken. Ook op onze eigen planten zijn in het midden tot laat in de zomer bloemen verschenen, als ze goed verzorgd zijn. Ze geuren af en toe, hoewel de geur soms onaangenaam kan zijn. Als het te overheersend wordt, knip je gewoon de bloemstengel af.

Saccacenia overige vragen

Is de Saccacenia giftig?

Saccacenia zijn niet giftig voor katten, honden en mensen.

Kruiken / Knapperige bladeren

Dit wordt veroorzaakt door een van twee factoren: ten eerste houdt Sarracenia van de zon, maar als ze niet gewend is aan direct zonlicht, kunnen de bladeren en kruiken verbranden en knapperig worden.

De tweede, en meer waarschijnlijke, oorzaak is dat je de grond tijdens het groeiseizoen overmatig hebt laten uitdrogen. Geen enkele Sarracenia soort is tolerant voor zijn behoefte aan water. Tijdens het groeiseizoen moet je rond de wortels een constante bron van water geven.

In beide gevallen heb je hopelijk de schade opgemerkt en het probleem verholpen voor het te erg werd. Als het erg ontsierend is, kun je de beschadigde kruiken wegknippen en nieuwe groei zal uiteindelijk de ruimte opvullen.

Moet ik mijn Sarracenia voeden met dode insecten?

Nee. De plant is aangepast aan het zelf vangen van levende prooi. En ze kunnen gedurende een groeiseizoen heel wat vangen. Voed je de plant met dode insecten dan kan dat op lange termijn problemen geven, de insecten kunnen bijvoorbeeld dood zijn omdat ze vergiftigd werden, wat je nu in de plant verspreidt.

Als je echt een insectenvrij huis hebt en geen toegang om je plant af en toe buiten te zetten, dan is een voeding voor kamerplanten één of twee keer per jaar misschien het overwegen waard.

Winterrust

Veel kamerplanten hebben baat bij een winterrust, maar Trompetbekerplant hebben die nodig om gezond en langlevend te blijven. Als je de rustperiode niet volgt, zal je plant na verloop van tijd zwakker worden en uiteindelijk afsterven.

Het licht en de temperatuur zullen tegen het midden en het einde van de herfst (oktober / november op het noordelijk halfrond) dalen, wat het dormantieproces op gang moet brengen. In deze tijd zul je merken dat een deel van de groei afsterft, zwart wordt, of er gewoon haveloos uitziet, en dit zal ongeveer een maand aanhouden. Verwijder dode of rottende groei en gooi die weg.

Verminder het water geven in deze periode en streef ernaar de grond eerder vochtig dan nat te houden, zoals je in de lente, zomer en vroege herfst had moeten doen.
Als de groei is opgehouden en de bestaande bladeren verwelken of helemaal zijn afgestorven (november / december), verplaats je je plant voor de winter naar een koele plaats. Een onverwarmde kas, veranda, of serre zijn allemaal geschikte plaatsen.

Sommige mensen laten hun planten zelfs buiten staan op een beschutte plaats, zoals een schuur of een koelcel, hoewel je nog steeds voorzorgsmaatregelen moet nemen om de wortelstok te beschermen tegen extreem weer en overvloedige regenval. Om de kans op rot of schimmelaanvallen te verkleinen, houd je de grond in deze periode slechts licht vochtig en zorg je voor voldoende ventilatie.

Nieuwe groei zal beginnen als de warmte en het licht weer toenemen, wat in de late winter / vroege lente (maart / april) zal gebeuren. Verwijder alle groeischeuten van het vorige jaar en breng ze geleidelijk weer op de plaats waar de plant stond. Nieuwe bladscheuten of kruiken zouden vrij snel moeten verschijnen, en binnen een paar maanden is je plant weer de oude, compleet met vele nieuwe kruiken om te bewonderen als hij weer prooien naar binnen lokt.

Beoordeel ons artikel
[Total: 127 Average: 4.8]
TuinTuin
Aikly Webdesign

Uitgelichte planten