Luchtvochtigheid kamerplanten

luchtvochtigheid kamerplanten
300 x 250 algemeen

Must Have Boek voor planten liefhebbers

Inhoudsopgave

Wat is vochtigheid precies?

Goede luchtvochtigheid kamerplanten in huis krijgen is een van de moeilijkste dingen, en zelfs als het lukt, is het moeilijk om het constant en consequent vol te houden. Gelukkig is de luchtvochtigheid in de meeste gevallen van minder belang voor kamerplanten; het volgende deel behandelt vochtigheidsproblemen en hun invloed op kamerplanten.

Vocht wordt onttrokken aan elk materiaal dat aan droge lucht wordt blootgesteld, en dat is de reden waarom wasgoed droogt als het te drogen wordt gehangen.

Omdat de lucht droog is en de luchtvochtigheid laag op een heldere zonnige licht winderige dag, zal het wasgoed snel drogen. Je zult merken dat als de dag bijzonder “vochtig” is, het wasgoed er langer over doet om te drogen en misschien niet helemaal droog is; op zulke dagen is de luchtvochtigheid hoog.

Schimmel kan op de bovenkant van de grond van kamerplanten groeien als er te veel vochtigheid is.

Rekening houden met kamerplanten en vochtigheid. Als de gemiddelde kamerplant aan een lage luchtvochtigheid wordt blootgesteld, wordt water gemakkelijker door de bladeren van de plant opgenomen. In de meeste gevallen zal dit tot gevolg hebben dat de wortels van de plant meer vocht opnemen om te vervangen wat verloren is gegaan, waardoor de grond sneller uitdroogt en meer water geven nodig is. Als het waterverlies te groot is voor de plant om te vervangen, zie je knapperige bruine bladranden, bladval en, in sommige gevallen, afvallende bloemknoppen.

Als de luchtvochtigheid gedurende langere tijd extreem hoog is, vermijd je de eerder genoemde problemen, maar je trekt wel schimmelaandoeningen aan, witte schimmel op de oppervlaktegrond van kamerplanten, verrotting, en bepaalde plagen, die allemaal goed gedijen in zulke vochtige omstandigheden.

Luchtvochtigheid in huis

Lage luchtvochtigheid

Kan een probleem zijn tijdens de wintermaanden omdat de meeste huizen centrale verwarming of open haarden hebben, die de lucht sterk uitdrogen. Het voordeel hiervan is dat kamerplanten tijdens de wintermaanden niet zo veel groeien of in een rust- of slaapperiode zijn, zodat ze niet zoveel water nodig hebben. Daardoor zijn droogte aan de wortels en een lage luchtvochtigheid gedurende korte perioden meestal geen groot probleem in deze tijd van het jaar.

Hoge luchtvochtigheid

Komt gewoonlijk alleen voor in de badkamer en de keuken, omdat beide stromend heet water hebben van baden, douchen, koken en andere activiteiten die stoom en dus vocht opwekken. Gelukkig is het uiterst zeldzaam dat de badkamer of keuken voortdurend met stoom verzadigd is, en dus kunnen deze plaatsen ideaal zijn voor planten die een hoge vochtigheid nodig hebben.

Stijging van de luchtvochtigheid

Wat kun je doen als je een probleemplek hebt waar de luchtvochtigheid het hele jaar door laag is, zoals een kantoor met airconditioning of een droog stadsappartement, en je merkt dat je kamerplanten eronder lijden?

Bakjes van kiezelstenen

Gewassen grind, zand, of kiezels leg je in een grote ondiepe met water gevulde bak. Zet er dan de plantenbak op. Zo ontstaat een kleine hoeveelheid water onder de pot die niet door de wortels van de plant kan worden opgenomen. In plaats daarvan verdampt het water geleidelijk, waardoor de vochtigheid rond de plant toeneemt. Laat de pot echter niet te lang in het water staan, want dan gaan de wortels rotten.

Nevelen

Sproeien is veruit de eenvoudigste oplossing voor tijdelijk lage luchtvochtigheid. Het is gewoon een kwestie van een spuitfles kopen en de plant regelmatig nevelen. Als de temperatuur hoog is, kan het nodig zijn dat je gedurende de dag verschillende keren nevelt.

Planten in groepen planten

Als je verschillende kamerplanten bij elkaar groepeert, merk je een natuurlijke verhoging van de luchtvochtigheid.

Luchtbevochtiger

Als je geen tijd hebt om voortdurend te nevelen, met kiezelbakken te prutsen, of een aantal planten samen te groeperen, overweeg dan te investeren in een luchtbevochtiger. Vocht wordt door deze apparaten aan de lucht toegevoegd. Veel mensen hebben, net als planten, een hekel aan voortdurend droge lucht, en luchtbevochtigers kunnen hierbij helpen.

Verlagen van de vochtigheid

Wat kun je doen als je een hele reeks problemen hebt opgemerkt die met een hoge luchtvochtigheid te maken hebben, zoals schimmel op de grond van je kamerplanten, verrotting, en allerlei ongedierte?

Ventilatie

Het is ongebruikelijk dat ruimten in huis erg vochtig en muf zijn als er voldoende ventilatie is. In de winter kan dit echter een probleem zijn omdat de meeste ventilatie komt van het openzetten van een raam, wat je in deze tijd van het jaar misschien niet wilt doen! Als je er niet in slaagt de ventilatie te verbeteren, probeer dan het volgende:

Neem extra voorzorgsmaatregelen bij het water geven

Wees bij het water geven extra voorzichtig. Het is zo simpel als wat. Besteed een paar extra minuten om te controleren of je de plant niet te veel water hebt gegeven en overtollig water dat zich in de lekbak heeft opgehoopt, af te voeren, enz.

Verplaats de plant

Overweeg de plant naar een drogere plaats in huis te verplaatsen. Al is het maar voor een paar maanden in de winter.

Ontvochtiger

Als de suggesties hierboven geen effect hebben of onmogelijk zijn uit te voeren, kun je overwegen een ontvochtiger aan te schaffen. Deze apparaten onttrekken vocht aan de lucht, waardoor niet alleen je planten tevreden blijven, maar ook problemen die met een hoge luchtvochtigheid te maken hebben, zoals schimmel en zwammen die op je muren en plafonds groeien, verdwijnen.

Beoordeel ons artikel
[Total: 109 Average: 5]
TuinTuin
Aikly Webdesign

Uitgelichte planten