Bird of paradise plant (Strelitzia)

Bird of Paradise Plant
300 x 250 algemeen

Must Have Boek voor planten liefhebbers

Inhoudsopgave

Bird of Paradise Plant

De Strelitzia, in de volksmond Paradijsvogelplant of Bird of Paradise Plant genoemd, is de spectaculaire, onmiskenbare en onbetwiste koningin van de kamerplantenwereld. Eén blik erop als hij in bloei staat en je weet waar hij zijn gewone naam aan te danken heeft; de bloemen lijken ongelooflijk op de kop van een nogal exotische gekuifde vogel.

De bladeren zijn wintergroen en komen een voor een tevoorschijn, meestal in een kriskras patroon plaatsing die uitloopt op een waaiervormige kroon. De bloemen zijn overwegend oranje met een vleugje blauw.

Paradijsvogelplant verzorging

Licht

Als je veel groei wilt, en uiteindelijk bloemen, dan heeft hij helder licht en wat zon nodig. Een naar het oosten of westen gericht raam zou voldoende moeten zijn. Je doet er ook goed aan een raam op het zuiden te kiezen, als dat wat afscherming biedt tegen de felle zomerzon, die de bladeren van onrijpe planten kan verbranden.

Een naar het noorden gerichte standplaats moet op den duur vermeden worden. Strelitzia’s zullen een tijdlang een donkerder standplaats aankunnen, maar de groei zal veel trager zijn en de kans op bloemen is gering. Je krijgt ook een meer “gespreide” plant over het geheel.

Water geven

De hoeveelheid water die nodig is, hangt af van waar je je plant uiteindelijk neerzet. Paradijsvogelplanten op lichtere, warmere plaatsen zullen aanzienlijk meer nodig hebben dan die op donkerder plaatsen. Een goede vuistregel is om water te geven nadat de bovenkant van de grond droog wordt.

Strelitzia

Vochtigheid

Als de lucht erg droog is, is af en toe nevelen nuttig om het stof dat op de bladeren neerslaat te helpen verwijderen.

Voeding

Strelitzia’s zijn typische hongerige planten, planten die snel groeien hebben eenmaal per maand mest nodig. Planten die heel langzaam groeien en dus weinig behoefte hebben aan voeding, doe je in plaats daarvan tweemaandelijks. Tijdens de drie of vier wintermaanden is geen voeding nodig.

Temperatuur

Gemiddelde omstandigheden thuis zouden prima zijn, vooral als je een helder verlichte of zonnige plaats gekozen hebt. Ze heeft warmte nodig om goed te groeien, hoewel een koelere temperatuur tussen 8°C – 15°C in de winter op prijs gesteld wordt, zodat de plant kan “rusten”.

paradijsvogelplant

Verpotten

In de beginjaren is dit prima om elk voorjaar te doen met gewone potgrond, maar als je bloemen wilt of je probeert de groei van de plant te beperken, moet je hem potgebonden houden. Als hij in een plastic pot staat, zal een grote Paradijsvogel hem uiteindelijk vreselijk vervormen en opbollen. Bereid je daarom voor om hem vrij te snijden als het op verpotten aankomt en weet dat als je dat doet het waarschijnlijk een verstoring van de bloeicyclus tot gevolg zal hebben.

Snelheid van groei

De snelheid waarmee de Paradijsvogel in goede omstandigheden groeit, is te zien aan ruwweg één nieuw blad per maand tijdens de groeiseizoenen. Visueel lijkt dit niet veel, maar de dikke wortels onder het grondoppervlak zijn werkelijk monsterlijk en vullen een pot in een mum van tijd, waardoor dit een vrij snel groeiende plant is.

Bloemen

Als je problemen hebt om de bloemen te krijgen dan moeten de volgende stappen hopelijk helpen.

Volwassenheid – De plant moet minstens 4 of 5 jaar oud zijn voor ze in staat is bloemen voort te brengen.

Potgebonden – Je moet hun wortelgroei beperkt houden, en dat doe je door de plant potgebonden te houden. Stop met overpotten in grotere potten als je plant zijn 5de verjaardag nadert.

Licht – Ze heeft zon of een helder verlichte plaats nodig.

Voeding – Als je de plant voeding hebt gegeven zoals aanbevolen in het hoofdstuk Voeding, dan zou je je hierover geen zorgen hoeven te maken. Maar als je je kamerplanten gewoonlijk niet voedt en aan alle bovenstaande stappen al voldaan zijn, overweeg dan toch te voeden. Geef echter nooit meer voeding dan aanbevolen, want dit staat gelijk aan een menselijke overdosis en kan even nare gevolgen hebben. Sterft de plant niet af dan kunnen de bladranden bruin, droog en lelijk worden.

Over al het andere is geduld de sleutel, want deze planten zullen bloeien wanneer ze daartoe besluiten.

Is de paradijsvogel giftig?

De paradijsvogel is licht giftig voor huisdieren zoals katten en honden. De giftige stoffen neigen eerder geconcentreerd te zijn in de dikke wortels, de zaden en de bloemhoofdjes dan in de bladeren.

Overige informatie Bird of paradise plant

De bloemen blijven lang, dus ze zijn vaak de moeite waard. Als je na afloop van de bloei een zaaddoos krijgt, waarom pot je ze dan niet op en geef je eventuele zaailingen weg aan familie en vrienden.

Zoals in onze inleiding vermeld, kun je een paradijsvogelplant niet gemakkelijk snoeien zonder het uiterlijk en de toekomstige groei te verpesten, dus het enige wat je kunt doen is voorbereid zijn op zijn grote omvang. Je kunt natuurlijk de bloemen eruit snoeien als ze uitgebloeid zijn, knip ze gewoon zo dicht mogelijk bij de basis af.

Paradijsvogelplant vragen

Geen groei

Strelitzia heeft de neiging niet te groeien in de winter, op donkere plaatsen of net na een verpotting (de energie gaat zitten in de groei van zijn enorme penwortels). De bird of paradise plant heeft enorme wortels die de meeste plastic potten kunnen vervormen

Is geen van bovenstaande punten van toepassing, zorg dan dat de plant voldoende water krijgt, of dat hij niet in een te kleine pot staat. Het is waar dat je de plant potgebonden moet houden om hem te laten bloeien, maar hij heeft nog steeds een redelijk grote pot nodig om hem in de eerste plaats tot een potentiële bloeivorm te laten uitgroeien.

Als je alles wat hierboven aanbovolen wordt kunt wegstrepen en de plant verder gezond is, laat hem dan staan en mettertijd moet het weer op gang komen.

De groei van de plant is beenvormig

Een plant die veel licht krijgt zal nieuwe bladeren produceren die dicht bij elkaar zitten. Een plant die op een donkerder plek staat, zal bladeren produceren die op langere bladstelen (het steelachtige deel) staan en in meer verspreide en bredere standen. Ze doet dit om het bladoppervlak dat aan licht wordt blootgesteld te vergroten, om het weinige licht dat ze toch ontvangt te maximaliseren. De eenvoudige oplossing is om meer licht te geven zodat de nieuwere bladeren dichter bij elkaar groeien.

De groei van de planten is zwak

Veel planten passen zich goed aan om binnenshuis als kamerplant te leven, maar de Paradijsvogel heeft er meer dan de meeste onder te lijden als hij het hele jaar door binnen opgesloten zit. Ze houden ervan om in de zomer minstens een paar weken (liefst maanden) buiten door te brengen. Blootgesteld worden aan de elementen verhardt de groei en maakt je plant sterker. Zet ze dus indien mogelijk ook buiten.

Bladeren krullen op mijn Strelitzia

Dit zie je normaal alleen bij jonge planten. Hoewel de volwassen plant van helder licht en wat zon houdt, kunnen de jongen er in de eerste jaren moeite mee hebben. Als het lichtniveau vermindert ontkrullen de bladeren, maar het is waarschijnlijk het beste om naar een iets donkerder plek te verhuizen tot ze ouder zijn.

Bladeren zien er lelijk uit

Als een paradijsvogelplant hoger wordt is het volkomen normaal dat de onderste bladeren bruin worden of zelfs vergelen. De bladeren hebben niet de neiging vanzelf af te vallen, dus je zult ze moeten trekken of afknippen.

Als de bovenste bladeren er slecht beginnen uit te zien, dan is het waarschijnlijk een van twee dingen, veel te veel water geven, of veel te weinig. Beoordeel welke van de twee het is en pas je watergift daarop aan.

Beoordeel ons artikel
[Total: 266 Average: 4.7]
TuinTuin
Aikly Webdesign

Uitgelichte planten