Beste potgrond

Beste potgrond
300 x 250 algemeen

Must Have Boek voor planten liefhebbers

Inhoudsopgave

De beste potgrond in 2021

Een hoogwaardig potgrondmengsel kan de prestaties van planten maken of breken. Wij zijn opzoek gegaan naar de beste potgrond voor jou planten.

In tegenstelling tot bodemverbeteraars, die voor het tuinieren door natuurlijke grond gemengd worden, is potgrond een alles-in-één mengsel voor het planten in potten, dat alles bevat wat potplanten nodig hebben om goed te gedijen. Het is een essentieel ingrediënt voor zowel binnen- als buitenbak tuinieren, dat twee functies heeft: water en door planten gebruikte voedingsstoffen opslaan en afgeven, en een stabiele basis vormen voor planten om zich structureel in te verankeren. Als verankeringssysteem moet de grond een poreuze structuur hebben die wortels de gelegenheid geeft diep door te dringen. Als vochtreservoir zorgt het voor een evenwicht tussen watervasthoudend vermogen en drainage, zodat de wortels vochtig maar niet zompig blijven.

Hoewel de ingrediënten van potgrond bij alle soorten en merken gelijk zijn, is niet alle potgrond hetzelfde. Specifieke ingrediënt verhoudingen worden door bedrijven ontwikkeld voor verschillende groeiomstandigheden en plantensoorten. Kunstmest, bijvoorbeeld, maakt een belangrijk verschil in de totale prestatie. Met zoveel verschillende producten om uit te kiezen, kan het moeilijk zijn om potgrond van hoge kwaliteit te vinden.

Potgrond verschillen

Planten in potten hebben grond nodig die speciaal is voorbereid op de pot en op de omgeving waarin de planten leven. Omdat buitenbakken blootstaan aan hete zon, wind en onverwachte regenbuien die een ideaal bewateringsschema verstoren, moet de grond die er in gebruikt wordt een superieure absorptie en beluchting bieden. Binnenkuipen ontvangen gematigde temperaturen, weinig of geen direct zonlicht, en krijgen alleen water uit de hand van de tuinier. Om veelvuldig verpotten te vermijden, gebruik je potmengsels die in deze containers een consistente vochtigheid bieden en bestand zijn tegen bederf.

Een paar plantengroepen groeien van nature in een ruwe omgeving; in feite lijden ze in “ideale” groeiomstandigheden. Cactussen en orchideeën, bijvoorbeeld, hebben heel andere groeibevorderaars nodig om goed te gedijen. In aansluiting daarop gaat deze gids in op de verschillende soorten potgrond, welke het meest geschikt zijn voor specifieke behoeften, en wat je in elke categorie moet zoeken.

Multifunctioneel

Potgrond voor alle doeleinden is ontworpen om een evenwicht te bieden tussen het vasthouden van vocht en het afvoeren van overtollig water voor potplanten. Ze kunnen zowel binnen als buiten gebruikt worden. Deze grondmengsels zijn ideaal voor tuiniers die hun potplanten op verschillende plaatsen willen zetten, maar maar slechts één product nodig hebben. Hoewel dit soort grond gebruikt kan worden om een grote verscheidenheid van planten in allerlei bakken te laten groeien, kan hij buiten sneller uitdrogen of te veel water vasthouden voor bepaalde kamerplanten.

Multifunctionele potmengsels bevatten vaak een meststof die vrijkomt als de plant water krijgt. Veel veelzijdige potgrond wordt gesteriliseerd (verhit) om alle levende organismen te doden, ook onkruidzaden, insecten en plantenziekten. Om de voordelen van de sterilisatie en het vasthouden van vocht te behouden, moet je de hele inhoud van een zak steriele potgrond gebruiken zodra ze geopend is, of ze sluiten en goed bewaren.

Organisch mengsel

Biologische potgrond vervult dezelfde functie als gewone potgrond, maar bestaat volledig uit biologische ingrediënten.

Het is vooral populair in groente- en kruidentuinieren.

Het plantenvoedsel-gedeelte van organische potgrond wordt biologisch afgebroken door bodemmicroben, die vaak aan het mengsel worden toegevoegd om de planten te voeden, in plaats van het in water op te lossen.

Composteren wordt gebruikt om organische grondmengsels te verwerken in plaats van steriliseren. Composteren verhoogt de temperatuur hoog genoeg om ziekten, onkruidzaden en insecten te doden en tegelijk gunstige schimmels en bacteriën te laten gedijen.

Zaad startend mengsel

Zaadstartmengsel is bedoeld om zaden te laten ontkiemen voor planten die door tuiniers overgeplant zullen worden naar een permanent onderkomen in de grond of pot. Zaadbeginmengsels bestaan meestal uit steriel, fijn gestructureerd veenmos en perliet.

Zaad-beginmengsels mogen geen meststof bevatten omdat ze bedoeld zijn voor kortdurend gebruik – niet langer dan een maand – gedurende welke tijd de jonge zaailingen gevoed worden door de voedingsstoffen die in hun zitten. Kwekers voegen vaak vloeibare meststof toe om de zaailingen te helpen gedijen als ze langer in de bakjes moeten blijven.

Mengsel voor buiten

Buitenpotgrond is zwaarder en grover dan binnenpotgrond. Het moet planten verankeren om sterke wind te weerstaan en om vocht vast te houden in de hete zon. Buitenpotgrond heeft lange vezels en een grote korrelgrootte, waardoor het oppervlak kleiner is en het water beter wordt vastgehouden, terwijl verdichting wordt tegengegaan. Door de open bodemstructuur kan water zich efficiënt door de bodemporiën bewegen, waar het ofwel door grote deeltjes wordt geabsorbeerd, ofwel vrij wegloopt. Op warme, zonnige en droge dagen geven de brokkelige bodemdeeltjes geleidelijk vocht af, waardoor de planten gehydrateerd blijven.

Plantspecifieke mix

Hoewel gewone potgrond voor de meeste planten goed werkt, hebben enkele plantensoorten zich aan heel andere groeiomstandigheden aangepast, waardoor het gebruik van potgrond met aparte eigenschappen nodig is om ze te helpen gedijen. Cactussen en vetplanten verkiezen een mix die snel droogt en niet verdicht of wegkrimpt uit de pot. Cactusmix, die een kiezelachtige of zanderige textuur heeft, bevat meestal wat organisch materiaal om vocht en voedingsstoffen op hun plaats te houden. Bepaalde orchideeën en bromelia’s zijn epifytische planten, wat betekent dat ze in een vochtig klimaat tussen de bomen groeien zonder contact met de bodem. Deze planten doen het goed als ze in potten staan in grove schors of een mengsel van schors, perliet en veenmos.

Waarop moet je letten bij het kiezen van de beste potgrond

Potgrond is een “grondloze” mix, wat betekent dat er geen natuurlijke aarde in zit, zoals je die in je tuin of op de bosbodem vindt. In plaats daarvan maken fabrikanten de mix door organische en minerale ingrediënten te combineren, en ook andere ingrediënten zoals bevochtigingsmiddelen en meststoffen. Zoals eerder gezegd, presteren verschillende grondmengsels goed onder verschillende omstandigheden. Houd bij de keuze van de beste potgrond rekening met de soort plant en zijn bemestingseisen, en ook met de ingrediënten en de textuur van de potgrond.

Vorm van de plant

Omdat veel planten in de meeste potgronden goed kunnen gedijen, is een universele potgrond een uitstekende keuze voor algemeen gebruik bij kamerplanten en potplanten voor buiten. Als je eetbare kruiden, groenten en fruit kweekt, geef je misschien de voorkeur aan biologische potgrond om je hele kweekomgeving systeem “helemaal natuurlijk” te houden.

Cactussen en vetplanten vereisen snel drainerende grond met een kleine hoeveelheid organisch materiaal, dus zoek een speciaal cactusmengsel voor deze planten. Veel orchideeën en bromelia’s hebben er een hekel aan dat hun voeten nat worden, maar ze hebben toch een vochtige omgeving nodig. Kies ook hier orchideeënspecifieke grond voor de beste groeiomstandigheden.

De meest voorkomende ingrediënten in potgrond zijn veenmos en perliet. Veenmos is het dode mos en ander organisch materiaal dat zich honderden jaren op de bodem van veenmoerassen ophoopt voor het geoogst wordt. Het is sterk absorberend en van nature rotbestendig. Perliet is een vulkanisch gesteente dat gedolven, verbrijzeld en oververhit werd, waardoor het tot 20 maal zijn oorspronkelijke grootte uitzette. Perliet heeft een open structuur die water en lucht vrij laat circuleren, wat de drainage van potgrond helpt.

Schors is een bijproduct van de houtindustrie dat op dezelfde manier werkt als perliet. Zaagsel, houtkrullen, en vergane schors zijn voorbeelden van bosbouwproducten die gecomposteerd zijn. Deze natuurlijke producten geven gewicht en dichtheid aan de grond en helpen ook het vocht vasthouden, wat allemaal gunstig is bij het kweken van planten in buitenbakken en verhoogde tuinbedden. Sommige fabrikanten gebruiken kokos in plaats van veenmos, een materiaal dat uit kokosnootschalen wordt gewonnen en verwerkt tot een vochtvasthoudende vezel die minder zuur is dan veenmos.

Nutriënten Potgrondnutriënten worden op het produktetiket vermeld als een procentuele verhouding (gebaseerd op het totale pakketgewicht) in de volgorde van hun stikstof-fosfor-kalium (N-P-K) gehalte. Voedingsstoffen kunnen van conventionele chemische of organische oorsprong zijn. De voedingsstoffen die potgrond geeft, gaan een paar weken tot een paar maanden mee, maar raken uiteindelijk uitgeput. Potplanten hebben op den duur extra bemesting nodig. Je kunt de grond bemesten met korrelige of vloeibare meststoffen.

Chemische formuleringen, zoals ammoniumnitraat en kaliumsulfaat, lossen op met warmte en vocht en worden direct door de wortels van de plant opgenomen. Deze formuleringen zijn vooral populair voor kamerplanten of in situaties waar de kweker geen schimmelgroei of andere micro-organismen wil.

Gecomposteerde mest, landbouwafval en andere natuurlijke bronnen leveren organische voedingsstoffen. Bacteriën en schimmels breken de materialen af voordat ze door de plantenwortels worden opgenomen. Tuiniers die de natuurlijke manier willen nabootsen waarop planten in de natuur voeding krijgen, voelen zich tot deze producten aangetrokken.

Beluchting

Door de bodem te beluchten kunnen plantenwortels en water in het mengsel doordringen en wordt tevens een gezonde gasuitwisseling tussen plantenwortels en de atmosfeer bevorderd. Een verscheidenheid aan deeltjesgrootte en rotbestendige ingrediënten helpen bij het behoud van een goede beluchting in je potgrond. Veenmos van hoge kwaliteit bestaat uit een mengsel van grote en kleine deeltjes en is van nature bestand tegen bederf. Perliet en vermiculiet, als mineralen, vergaan niet en dragen bij tot een gezonde, open bodemstructuur.

Vochthuishouding

Veenmos kan tot 30 maal zijn eigen gewicht aan water opnemen, terwijl kokos tot negen maal zijn eigen gewicht kan opnemen. Deze eigenschappen maken ze geschikt als basismateriaal, maar je planten hebben een delicaat evenwicht nodig om ervoor te zorgen dat overtollig water goed afgevoerd wordt. Perliet helpt ervoor te zorgen dat de plantenwortels voldoende, maar niet overmatig, vocht krijgen.

Sommige potgronden bevatten een watervasthoudend polymeer dat extra vocht absorbeert en het langzaam weer afgeeft als de omringende grond is opgedroogd. Deze ingrediënten helpen bij het overleven van planten in extreem droge omstandigheden.

Schimmelgroei Schimmel groeit op alle organische materialen, ook op pH-gebalanceerd sphagnum mos in potgrond als de omstandigheden gunstig zijn. Als je voor het eerst een zak steriele potgrond koopt, bevat hij geen schimmelsporen, maar hij kan ze wel gaan herbergen zodra je hem opent. Biologische potgrond bevat vaak gunstige schimmels en bacteriën die als brug fungeren tussen planten en voedingsstoffen.

De witte donzige groei op het grondoppervlak is onschadelijk voor planten; hij wordt veroorzaakt door een schimmel die zich voedt met de rottende ingrediënten in de potgrond. Als het verschijnt, schraap het er gewoon af.

Langzaam vrijkomende meststof vs. startmeststof

Vertrouw niet alleen op je potgrond om in de voedingsbehoeften van je planten te voorzien: ze zullen uiteindelijk kunstmest nodig hebben. Potgrondmeststof is verkrijgbaar in een startercharge of een formule met langzame afgifte. Een starterslading is een lichte dosis plantenvoeding die de plant helpt zich te vestigen, maar die na een paar weken afneemt. Langzaam vrijkomende meststoffen kunnen enkele maanden blijven voeden, afhankelijk van de formulering. Lees het etiket om te weten te komen wanneer je de volgende dosis plantenvoeding moet toedienen.

De potgronden van Pokon

Zoals je hieronder wel zal zien staan er veel potgrond soorten van Pokon tussen. Dit is een van de bekendste merken in Nederland, mede door de goede prijs en kwaliteit verhouding die het bedrijf heeft.

Beste all round potgrond: Pokon Universele Potgrond

Deze potgrond bied voor ongeveer 60 dagen aan voeding. Hierna kan je de plant eens in de zoveel tijd plantenvoeding geven.  

Beste biologische potgrond: Cellmax Biologische Potgrond 

Met de biologische potgrond van Cellmax zijn je planten bemest voor 4 tot 6 weken. De potgrond van Cellmax heeft een speciale certificering door Control Union voor biologische plant en tuinbouw.

Beste potgrond voor palmen: Dcm Potgrond Ecoterra Palmen

De potgrond van DCM is uitstekend voor de groei van jouw palm. Deze potgrond geeft voor ongeveer 100 dagen aan bemesting, daarnaast is het product geschikt voor biologische landbouw.

Beste potgrond Cactus: Pokon Cactus Potgrond

De naam zegt het al de Pokon cactus potgrond is specifiek gericht op de behoefte van de cactus. Cactussen doen het erg goed in deze potgrond. De grond bevat voor ongeveer 60 dagen actieve voeding.

Beoordeel ons artikel
[Total: 117 Average: 4.9]
TuinTuin
Aikly Webdesign

Uitgelichte planten