Beste luchtbevochtiger planten

Beste luchtbevochtiger planten
300 x 250 algemeen

Must Have Boek voor planten liefhebbers

Inhoudsopgave

Intro

De beste luchtbevochtiger voor planten. Zo’n apparaat is ongehoord in een tropisch land. De lucht is er immers altijd warm en vochtig. In andere delen van de wereld is dat ideale vochtige klimaat echter ongewoon. Dat is voor de meeste mensen prima, maar als je een plantenverzamelaar bent, moet je weten dat een gebrek aan vochtigheid in je huis een groot probleem is.

Veel van de fantastische planten voor binnenshuis die we zo graag zien, zijn tropische planten! De regenwouden zijn vaak de natuurlijke habitat van deze planten. Als je nog nooit een regenwoud bezocht hebt of er geweest bent, laat me je dan zeggen dat het er behoorlijk vochtig is. Er staan massieve bomen die over de planten heen luifels vormen, waardoor het meeste licht niet doorgelaten wordt. De luifels vangen ook regenwater op en laten het op de grond vallen.

De hoeveelheid waterdamp in de lucht wordt gemeten als vochtigheid. Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe meer waterdamp er in de lucht is. Dit betekent dat het buiten extreem zonnig (heet) kan zijn en tegelijk nat aanvoelen.

Clean Air Optima CA-605

Onze winnaar

Clean Air Optima® CA-605

  • Weinig geluid
  • Makkelijk in gebruik
  • Grote watertank inhoud

Hoe bepaal ik of mijn planten meer vochtigheid nodig hebben?

In plaats van je een lijst van vochtminnende planten te geven, houd je je ogen open voor aandachtspunten dat je planten meer vocht nodig hebben.

  • Als de bladeren en hun uiteinden bruin worden.
  • Planten verwelken en hangen af, en ze werpen meer droge bladeren af dan gewoonlijk.
  • Als de bovenste laag van de grond droog is of niet vochtig lijkt, kunnen ze meer vocht nodig hebben.
  • Een ander symptoom om op te letten is als het gebladerte knapperig aanvoelt als je het aanraakt.

Nu we een beter inzicht hebben in de vochtigheid van planten, moeten we aan het volgende denken:

Hoe kies je de beste plantenbevochtiger

Als je alle andere mogelijkheden om de luchtvochtigheid van planten te verhogen hebt geprobeerd, zul je beseffen dat investeren in een plantenbevochtiger de meest kosteneffectieve en tijdbesparende optie is. In plaats van dit hoofdstuk te beginnen met de merken die je moet overwegen, is het beter te beginnen met je huis en je behoeften.

Nu we een beter inzicht hebben in de luchtvochtigheid van planten, moeten we aan het volgende denken:

Luchtbevochtigers voor planten: Wat voor soorten?

Luchtbevochtigers worden in drie soorten ingedeeld: warme nevel, ultrasoon, en verdampend.

Warme nevel

De meest voorkomende soorten luchtbevochtigers die te koop zijn, zijn warme nevel luchtbevochtigers. Het is een eenvoudig mechanisme waarbij water tot een temperatuur verwarmd wordt waardoor waterdamp vrijkomt.

Ultrasone luchtbevochtigers

zijn fascinerende stukjes technologie. Ze gebruiken hoogfrequente geluidstrillingen om de verdamping van water in het reservoir te verhogen. Het eindresultaat is een wervelende nevel van fijne kwaliteitslucht. De ultrasone luchtbevochtiger is de stilste van de drie soorten. Dit type heeft geen filter dat regelmatig schoongemaakt moet worden, en het gebruikt geen heet water.

Verdampingsbevochtigers

Verdampingsbevochtigers werken volgens hetzelfde principe als wanneer je een kruik met water in het midden van een plantengroep zet. Vocht verdampt op natuurlijke wijze in de lucht. Verdampingsbevochtigers gebruiken echter een ventilator om het proces te versnellen. Het is verbazingwekkend hoe goed deze plantenbevochtiger werkt.

Afmetingen van de kamer

Het is een veelgemaakte vergissing van kopers van een plantenbevochtiger om een apparaat van willekeurige afmetingen te kopen. Dit is een van de belangrijkste factoren om te overwegen alvorens een merk of type te kiezen.

De vochtopbrengst van een plantenbevochtiger moet in verhouding staan tot de grootte van de kamer waarin hij staat. Als je een kleinere maat neemt, krijg je niet het gewenste effect en niveau van verspreiding. Een grote luchtbevochtiger in een kleine kamer, daarentegen, zal je planten gewoon te veel vocht toedienen. De meeste kamerplanten hebben een vochtigheidsgraad van 60% nodig. Een kleine plantenbevochtiger is nodig voor een kamer van 35 vierkante meter.

Middelgrote plantenbevochtigers zijn ideaal voor kamers tot 65 vierkante meter. Grotere plantenbevochtigers zijn aan te bevelen voor kamers groter dan 65 vierkante meter. Rekening houden met de kamers zal je helpen bij het regelen en beslissen van de juiste maat van een luchtbevochtiger voor je planten.

Plaats

Natuurlijk moet je bedenken waar je je plantenbevochtiger zult plaatsen. Het vocht dat deze apparaten produceren wordt rondgedraaid door ventilatoren. Als je ze in de buurt van planten plaatst, zal ze de lucht eerder uitdrogen dan er vocht aan toevoegen. De planten zullen verwelken, en je bent meteen weer terug bij het begin. De ideale afstand tussen de plant en de luchtbevochtiger is minstens 1.5 meter.

Het geluidsniveau

Als je van plan bent je luchtbevochtiger te plaatsen waar je slaapt of werkt, moet je rekening houden met het geluidsniveau dat je kunt verdragen. Sommige plantenbevochtigers zijn gewoon te luid. Ook dit komt door de draaiende ventilatoren die vocht verdrijven. Er zijn sommige toestellen, zoals ultrasone modellen, die stil werken. Verdampingsbevochtigers zijn opvallender en luidruchtiger.

Capaciteit van het waterreservoir

De capaciteit van je waterreservoir is even belangrijk als de grootte van je kamer. Hoe groter het waterreservoir, hoe langer de plantenluchtbevochtiger continu kan werken. Als het waterpeil laag is, moet je hem uitzetten en bijvullen. Als je gemak zoekt bij de aanschaf van een luchtbevochtiger, kan het voortdurend bijvullen nogal onhandig zijn.

Temperatuur van de mistuitstoot

Hoewel de temperatuur van de nevel niet kritisch is voor de groei van planten (die zullen het niet erg vinden), is het wel iets om over na te denken als degene die de rekeningen betaalt. Er zijn enkele verschillen tussen een Warm Mist Luchtbevochtiger en een Cool Mist Luchtbevochtiger waarvan je je bewust moet zijn.

Warm mist luchtbevochtigers werken door verdamping; het water wordt gekookt, waardoor een zuiverder nevel ontstaat. Koele nevelbevochtigers daarentegen gebruiken minder energie, waardoor ze langer kunnen werken en eenvoudig te onderhouden zijn.

Vochtigheidsniveaus

Het laatste wat je wilt is te veel of te weinig vocht afgeven. Kies modellen die de temperatuur en de vochtigheidsgraad in je kamer kunnen detecteren. Als je die kritieke informatie gevonden hebt, breng je de nodige veranderingen aan in de instellingen van je machine.

Een plantenbevochtiger zal meestal twee vochtigheidsinstellingen hebben: lage vochtigheid en hoge vochtigheid. De nevelopbrengst kan worden ingesteld op basis van het apparaat van je keuze. Houd er rekening mee dat een extreem lage luchtvochtigheid je planten sneller doet uitdrogen. Door een hoge luchtvochtigheid blijft de kamer vochtig. Beide extreme omstandigheden bevorderen de groei van bacteriën, wat funest is voor je planten!

De beste plantenbevochtigers voor je huis

Als je besloten hebt er een aan te schaffen, zal deze lijst je helpen bepalen welke plantenbevochtiger het beste bij jou situatie past.

De winnaar: Clean Air Optima® CA-605

Type Luchtbevochtiger: Ultrasoonbevochtiger

luchtvochtigheid: Instelbaar tussen 45% en 90%

Watertank inhoud: 5 Liter

Max kamer grote: 65m²

Het bedrijf Clean Air Optima richt zich specifiek op apparatuur dat zich richt op frisse lucht in huis. Met meer dan 350 beoordelingen en een gemiddelde beoordeling van 4,5 kan je wel stellen dat dit de absolute winnaar is. Daarnaast is het voordeel van de Clean Air Optima dat deze zowel de lucht kan bevochtigen als reinigen.

Philips HU2716

Type Luchtbevochtiger: Stoombevochtiger

luchtvochtigheid: Instelbaar tussen 40% en 60%

Watertank inhoud: 2 Liter

Max kamer grote: 32 m².

Deze redelijk stille stoombevochtiger van Philips is een uitstekende 2 optie als luchtbevochteraar. Hiermee zullen je planten weer snel de oude worden. Let er wel op dat het water reservaat van deze bevochtiger relatief klein is. Hierdoor zal je hem vaker moet aanvullen dan de andere opties.

Grundig Luchtbevochtiger

Type Luchtbevochtiger: Ultrasoonbevochtiger 

luchtvochtigheid: Instelbaar tussen 45% en 90%

Watertank inhoud: 4.3 Liter

Max kamer grote: 35 m².

Grundig staat bekend om kwaliteits producten voor een goede prijs, zo ook deze luchtbevochtiger. Met een inhoud van iets meer dan 4 liter gaat die relatief lang mee. Zorg ervoor dat je planten weer vrolijk worden met deze luchtbevochtiger.

Beoordeel ons artikel
[Total: 124 Average: 4.8]
TuinTuin
Aikly Webdesign

Uitgelichte planten