Monstera adansonii

Monstera adansonii
300 x 250 algemeen

Must Have Boek voor planten liefhebbers

Inhoudsopgave

Monstera adansonii

Alles wat je moet weten over de verzorging van Monstera adansonii.

Vandaag gaan we het hebben over de monstera adansonii plant, ook bekend als de gatenkaas plant. Hij dankt zijn schattige naam aan zijn puntige bladeren met gaten die op gaten kaas lijken.

De plant is betrekkelijk gemakkelijk te verzorgen en vindt het leuk om te klimmen en zich aan staken of tralies vast te maken. Als ze binnenshuis gekweekt wordt, ziet ze er het mooist uit als tafel- of hangplant. Ze staat ook mooi op een plankrand.

Monstera deliciosa’s neef.

Verscheidene andere soorten, waaronder de monstera deliciosa, een veel grotere plant, gebruiken de bijnaam van de gatenkaas plant. Ik zou zeggen dat de deliciosa een meer algemene plant is. Ik zie ze regelmatig bij kwekerijen en planten winkels.

Monsteras is een geslacht van 45 planten die allemaal inheems zijn in tropische gebieden. De naam monstera is afgeleid van het woord “monsterlijk”, verwijzend naar de vreemd gevormde bladgaten van de leden van het geslacht. De adansonii, daarentegen, is een van de kleinste, waardoor het een ideale kamerplant is.

Wat is de oorsprong van Monstera adansonii?

Monstera adansonii is inheems in Midden- en Zuid-Amerika, maar is ontdekt tot in het noorden van Mexico. Het zijn bloeiende oerwoudplanten die diep in het regenwoud groeien en uitsluitend op indirect, helder licht aangewezen zijn om te overleven. Zelfs met hun grote gaten evolueerden de bladeren tot de vorm van een hart om de hoeveelheid zonlicht die ze opvangen te maximaliseren.

Je vraagt je misschien af waarom ze in de eerste plaats gaten hebben. Ze dienen echter een doel. De plant is gebouwd om sterke winden en hevige regen te weerstaan door ze door te laten. Omdat je je gatenkaas plant waarschijnlijk niet in extreem tropisch weer zult kweken, zullen hun kenmerkende gaten meer dienen als conversatiestarter dan als overlevingsstrategie.

Monstera adanonsii verzorging

Monstera adanonsii licht

Monstera adansonii planten groeien in de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Dat wil zeggen dat ze afhankelijk zijn van het indirecte zonlicht dat erin slaagt door de bladerdaken erboven door te dringen. Als gevolg daarvan heeft deze plant in je huis alleen indirect, helder licht nodig.

Zet ze in de buurt van een raam op het noorden of zuiden, of op 1.5m afstand van een helder raam. Het is een uitstekende hangplant, wat het aanpassen van de hoeveelheid licht die hij krijgt wat gemakkelijker maakt. Als je deze plant binnenshuis hebt, zou ik me er geen zorgen over maken dat ze te veel licht krijgt. Het directe zonlicht deed het gebladerte verbranden voorkom dit.

Monstera adanonsii water

Water geven is, net als bij andere planten van tropische oorsprong, een evenwicht van vochtig en droog. De bovenste centimeter grond is de beste manier om je watergift te peilen. Als hij droog is, is het tijd om hem opnieuw water te geven; zo niet, wacht dan een dag of twee. Gemiddeld moet je een keer per week grondig water geven.

Maar als je in een bijzonder droge streek (of de nieuwbouw huize van tegenwoordig) woont, kan het nodig zijn dat je het twee keer per week doet.

Monstera adanonsii close up

De bladeren van Monstera adaonsonii worden geel.

Als de bladeren geel beginnen te worden, is dat een teken dat je ze niet goed water geeft. Bij overbewatering begint het gebladerte van deze plant, net als dat van veel andere weelderig groene kamerplanten, geel te worden. Dit komt doordat de wortels waterig worden en meer lucht nodig hebben. Ze zullen uiteindelijk beginnen te hangen en afsterven. Helaas is er geen manier om dit ongedaan te maken.

Om de schade aan de plant te herstellen, verminder je de hoeveelheid water die je gebruikt. Knip de gele bladeren af. Onderzoek de wortels om zeker te zijn dat er geen dode, papperige of grauwe wortels zijn. Als die er zijn, verwijder ze dan en laat de wortels een paar uur luchten. Plant opnieuw in nieuwe grond en begin een paar dagen later weer water te geven.

Vereisten voor de bodem

Omdat de gatenkaas plant vocht in de grond moet vasthouden, zal hij goed gedijen in een potgrond op basis van turf. Turf is bedoeld om vocht in de grond vast te houden zonder dat hij zompig wordt. Het water wordt dan langzaam aan de plant afgegeven. Om ervoor te zorgen dat overtollig water niet opgesloten blijft, moet de pot waarin hij staat ook een goede drainage hebben. Adansonii planten gedijen goed in grond die licht zuur is, met een pH van 5.5 tot 7.0.

Monstera adansonii verzorging: Temperatuur & vochtigheid

Planten uit de jungle groeien het best bij hoge temperaturen met een extra hoge luchtvochtigheid. Hoe dichter je dat kunt creëren zonder je huiskamer in een broeikas te veranderen, hoe beter. Plaatsing heeft er veel mee te maken dat je gatenkaas plant voldoende warmte krijgt, dus kies een goed verlichte kamer die overdag veel warmte krijgt, zonder dat de plant verschroeit met direct zonlicht. Het moet er altijd boven de 15 graden zijn.

Een van de belangrijkste aspecten van de verzorging van monstera adansonii is vochtigheid. Jungles zijn waanzinnig vochtig, daarom gedijen gatenkaas planten op zoveel mogelijk vocht in de lucht. Je kunt de luchtvochtigheid verhogen door de plant vaak te benevelen, hem boven een bak met kiezelwater te houden, of zelfs in de buurt van een luchtbevochtiger als je nog een stapje verder wilt gaan. Bedenk ook dat het dichter bij elkaar kweken van planten de luchtvochtigheid op natuurlijke wijze verhoogt.

Monstera adanonsii

Vermeerdering van Monstera adansonii

Het is heel eenvoudig om een Monstera adansonii plant te vermeerderen! De beste manier om dit te doen is met stengelstekken en bewortelingshormoon, dat zal helpen bij het uitlopen van de wortels. Je merkt knopen op de stengels van de plant; gebruik die als leidraad om te weten waar je moet snijden. Knip met een scherpe schaar vlak onder een knooppunt af en doop het ofwel in bewortelingshormoon en plant het in vochtige grond, of zet het in een pot met water.

Bewaar deze pot op een warme, droge plaats om de wortels te laten groeien. De bovenkant van de pot afdekken met een plastic zak zorgt ervoor dat ze voldoende vocht krijgen. Maar in het algemeen is dit een heel eenvoudige plant om te wortelen en te vermeerderen.

Als je de plant in water laat stekken, kun je, zodra de wortels verschijnen, de stengels verwijderen en ze in verse potgrond op veenbasis zetten. Houd ze uit direct zonlicht en in een vochtige omgeving om de wortels te helpen aanslaan. Door zachtjes aan de stengel te rukken en te controleren of de wortels verankerd zijn, kun je zien of je plant goed groeit.

Mozaïekvirus en Monstera adansonii

Nu komt het onaangename gedeelte. In plaats van in te gaan op de gebruikelijke plagen die de monstera adansonii kan tegenkomen, zoals muggen, spintmijten, enzovoort, wil ik het nu hebben over iets lastigers hebben: mozaïekvirus. Het mozaïekvirus tast meer dan 150 verschillende plantensoorten aan. Verschijnselen van het mozaïekvirus zijn verkleurde bladeren, blaren of verheven loof, en misvormde of gerimpelde groei.

Mozaïekvirus kan moeilijk te herkennen zijn in een plant omdat de bladverkleuring en misvormde bladeren kunnen lijken op schade die door andere plagen veroorzaakt is.

Mozaïekvirus kan zich van plant tot plant verspreiden, en ongedierte kan het virus van plant tot plant verspreiden. Het mozaïekvirus treft vaak groenten zoals komkommers, dus als je een groentetuin hebt en je kamerplanten voor de zomer buiten laat staan, kan het zich op die manier verspreiden.

Dit virus is slecht nieuws want als een plant eenmaal met het virus besmet is, kan hij niet meer gered worden. Je moet ze weggooien of op z’n minst volledig isoleren.

Beoordeel ons artikel
[Total: 113 Average: 4.9]
TuinTuin
Aikly Webdesign

Uitgelichte planten