Philodendrons

Philodendrons
300 x 250 algemeen

Must Have Boek voor planten liefhebbers

Inhoudsopgave

Intro

Als je dol bent op Philodendrons, ben je zeker niet de enige! Er is veel om van te houden: winterhardheid, robuuste groei, onderhoudsgemak, eenvoudige vermeerdering, en een ongelooflijke diversiteit aan bladvormen, kleuren, texturen, maten, en groeigewoonten.

Laten we eens kijken naar meer dan 35 van de mooiste Philodendron variëteiten die de hitlijsten maken – als je alleen de gewone Heartleaf variëteit kent, bereid je dan voor op een grote verrassing!

Philodendron versies

De 17de eeuw kende “tulpenmanie” en de Victorianen hadden “orchidelirium” … vandaag zien we een rage voor Philodendrons.

Er zijn ongeveer 450 bekende soorten van deze Zuid-Amerikaanse familie en een aantal cultivars en hybriden.

Sommige van de nieuwere, zeldzamere, of meer gewilde Philodendron soorten kunnen moeilijk op te sporen zijn, maar er zijn zo veel verbazingwekkende soorten dat geluksvondsten overal te vinden zijn. Zoeken is een deel van het plezier.

Bedenk dat de meeste Philodendron variëteiten dezelfde basisbehandeling nodig hebben; bij het doorlopen van de lijst vermelden we de bijzondere verzorging die nodig is.

Philodendron Verzorging

Een deel van de brandstof voor Philodendron manie is hoe gemakkelijk ze te onderhouden zijn. Bepaalde soorten kunnen bijzondere behoeften hebben, maar de meeste hebben vergelijkbare eisen. Als je eenmaal leert hoe je één Philodendron tevreden kunt houden, lukt de rest ook.

Philodendron verzorging begint met warme temperaturen en open, goed doorlatende grond, die licht vochtig gehouden wordt, maar nooit doorweekt. Laat de bovenste centimeter of twee van de grond uitdrogen voor je opnieuw water geeft. Let goed op gele bladeren, een veel voorkomend teken van overbewatering.

De plant doet het goed bij matig tot helder indirect licht, maar houd ze uit de directe zon. Donkerbladige Philodendrons kunnen een lager licht verdragen, maar bonte planten hebben meestal heldere omstandigheden nodig.

Als tropische soort stellen ze een hogere luchtvochtigheid wel op prijs, maar de meeste kunnen zich aan gemiddelde omstandigheden aanpassen. Bescheiden maandelijkse voedingen met een uitgebalanceerde meststof tijdens het groeiseizoen in de lente en de zomer zijn meestal voldoende.

Philodendrons zijn gewoonlijk resistent tegen ongedierte (maar niet immuun). Eén ding moet je niet vergeten: Ze zijn giftig, dus houd ze uit de buurt van huisdieren en kinderen.

Als je een paar van deze prachtige Philodendrons wilt kopen, is online kopen een prima optie. Ze worden heel goed verzonden en de verscheidenheid die er is, is zoveel beter dan alles wat ik plaatselijk kan vinden.

Heartleaf Philodendron

Philodendron Hederaceum

cm lang kDe hangende ranken van deze schattige Philodendron sieren vensterbanken en hanging baskets over de hele wereld. Het is de klassieke beginnersplant, die zich aan allerlei licht- en vochtigheidsomstandigheden aanpast, en vergevingsgezind is tegenover milde verwaarlozing (maar niet overbewatering!).

De snelgroeiende, hartvormige bladeren van de Hederaceum zijn 5 tot 7,5 centimeter breed als ze in een sleep hangen, maar ze kunnen tot meer dan 20 centimeter breed worden als je ze laat klimmen. Juveniele vormen kunnen lichter bronskleurige bladeren hebben.

De Heartleaf Philodendron is een mooie hangplant met ranken die binnenshuis tot 120 cm lang kunnen worden. Meerdere afzonderlijke planten worden vaak bij elkaar gepot voor een vollere aanblik. Ze reageren goed op terugknippen als ze langbenig of “kaal” aan de top zijn en vermeerderen zich heel gemakkelijk.

Philodendron Lemon Lime

Philodendron Lemon Lime

Deze vrolijke, geelgroene cultivar van de traditionele Heartleaf Philodendron is misschien minder bekend dan hij zou moeten zijn. Hij heeft de basiskenmerken van de gewone Heart-leaved Philodendron maar dan met een aparte kleur.

De Lemon Lime kleur is bijzonder indrukwekkend als een fontein van helder gebladerte die uit een dik beplante hangpot cascadeert. Deze gulle plant vraagt dezelfde verzorging als zijn klassieke neef.

Philodendron Imperial Green

Philodendron Imperial Green

Deze pittige Philodendron is een levendige groene, struikachtige plant met breed loof dat tot indrukwekkende afmetingen kan uitgroeien – zijn dichte gelaagdheid creëert een groots middenstuk.

De plant is blij met hoger indirect licht dan de meeste Philodendron soorten verkiezen. Hoewel hij kan klimmen, laten veel kwekers de Imperial Green zich ontwikkelen als een struik: nieuwe bladeren komen met een lichte kleur te voorschijn en worden donkerder naarmate ze volgroeid zijn, en de wisselende tinten geven extra belangstelling als ze samen in een massa staan.

Philodendron Imperial Green is makkelijk verkrijgbaar en is heel anders dan de alomtegenwoordige hartvormige Hederaceum: het is een uitstekende plant voor een beginnende verzamelaar.

 Philodendron Prince of Orange

Dit is een bijzonder schattige en leuke cultivar waarvan de bladeren oranje opkomen en lichtgroen worden naarmate ze rijpen. De bladstelen en nieuwe bladspeer zijn kleurrijk, diep rood.

De Prince of Orange groeit in een rechtopstaand patroon dat een dichte cluster van bladeren rond een centrale stengel vormt. Hij blijft netjes en hoeft niet gestekt te worden, en kan uitgroeien tot een spectaculaire statement plant van twee voet hoog en breed. Hij is winterhard en gedijt bij regelmatige verzorging van Philodendron.

Deze zoete hybride is in ruime omloop en is een van de meest betaalbare exotisch uitziende Philodendron soorten op de markt.

Philodendron Grand Brasil

Philodendron Brasil

Deze te vaak over het hoofd geziene cultivar heeft een design uitstraling, maar is zo gemakkelijk te onderhouden. De Brasil behoudt de winterharde kwaliteiten van het gewone Hartblad en voegt er betoverende middenstrepen van limoengroen met willekeurig verspreide gele “geschilderde” vlekken over zijn bladeren aan toe.

De Brasil verdraagt matig licht, maar hij heeft lichtere omstandigheden nodig dan de meeste Philodendrons om zijn mooie variëteit te maximaliseren. Bij weinig licht kan ze terugvallen naar helemaal groen.

De ranken zien er prachtig uit, hangend aan een hanging basket op elke lichte plaats.

Philodendron Burle Marx

Philodendron Burle Marx

eze krachtige favoriet is een studie in ruige elegantie. De plant produceert een overvloed aan langwerpige, peddelvormige, glanzend groene bladeren met diepe lobben. Het loof golft zachtjes over de lengte en is gemarkeerd met tere bleke adering.

Zijn opgaande groeistijl vormt feestelijke kluiten van ongeveer 60 cm hoog en breed. De Burle Marx is winterhard en vruchtbaar als gewone bodembedekker in het landschap in warmere klimaten en gedijt goed op een typische Philodendron behandeling als hij binnenshuis staat.

Philodendron Xanadu

Philodendron Xanadu

Deze rechtopgroeiende publiekslieveling is onlangs heringedeeld in een apart en sterk gelijkend Thaumatophyllum geslacht. Als je een Philodendron fan bent, is deze te mooi om te missen.

De brede, glanzende bladeren van de plant hebben meerdere lobben – 15 tot 20 per blad – neergestreken op lange, stevige stengels. De plant is vaak breder dan hoog en topt onder de 120 cm (er is een dwerg Gouden variëteit die slechts 30 cm hoog wordt).

De veelzijdige Xanadu doet dienst als landschappelijke bodembedekker in warme klimaten; binnenshuis gedijt ze goed bij wat extra helder, indirect licht.

De Xanadu voldoet aan alle klassieke Philodendron eisen: hij is winterhard en vergevingsgezind, gemakkelijk te onderhouden, past zich aan verschillende omstandigheden aan, en geeft tropische bloemen.

Philodendron Brandtianum

De unieke variegatie van de Brandtianum trekt de aandacht: elk olijfkleurig blad heeft een patroon van brede, zilverkleurige banden tussen de nerven. Voor de rest heeft hij veel gemeen met het klassieke, vinnige Heartleaf.

Deze populaire Philodendron klimt en is snelgroeiend in goede omstandigheden. De plant is voortreffelijk in een hangmand of als tafelbladmiddenstuk met steun op stokken. Ook is Philodendron brandtianum een prima keuze voor schemerige plaatsen omdat hij bij weinig licht zijn variëteit behoudt.

Philodendron Moonlight

Philodendron Moonlight

Deze klontvormende hybride valt op met elektrisch, limoengroen blad – het brede, spitse blad licht elke lichte hoek op. Nieuwe bladeren ontvouwen een zonnige, gele kleur en worden geleidelijk donkerder naarmate ze ouder worden. Nieuwgroeiende scheuten hebben tinten rood.

Helder indirect licht houdt het gebladerte van de Moonlight levendig fluorescerend; laat de grond ook half drogen voor je water geeft. Het is een snelle groeier die geen steun nodig heeft: hij vormt een kleine struik die meestal minder dan 60 cm hoog blijft.

Een gelijksoortige maar zeldzamere cultivar die ‘Red Moon’ heet, heeft soortgelijke variegatie.

Philodendron Pedatum

Philodendron Pedatum

Soms wordt deze ongewone klimplant een Oakleaf Philodendron genoemd, en hij heeft groene bladeren die van vorm veranderen naarmate ze rijper worden: ze beginnen klein en ovaal, en ontwikkelen diepe lobben naarmate ze groeien, en worden uiteindelijk tot 22 centimeter lang.

De Pedatum is een klimplant met een exotische, luchtige, open structuur die ruim 90 cmt hoog kan worden. Hij is winterhard en wintergroen binnenshuis; hij bloeit bij gewone Philodendron verzorging. Maak de bladeren regelmatig schoon om ze te helpen ademen en ongedierte af te weren, en de bladeren zullen vanzelf glanzen.

Als je geïntrigeerd bent door interessante bladvormen, kijk dan eens naar Quercifolium voor een nog extremer voorbeeld van diepe lobben.

Philodendron Micans

Deze knappe Philodendron heeft slingerende ranken van hartvormige tropische bladeren met minuscule haartjes die ze een bijna iriserende tint geven. Het loof ziet er verschillend uit naargelang de manier waarop het licht erop valt, variërend van donker tot lichtgroen of zelfs brons. Jonge bladeren hebben roodachtige onderkanten en een fluweelachtige textuur; ze worden glad als ze rijpen.

Philodendron Micans is een prachtige hangplant in een licht venster uit de directe zon. De plant groeit snel met typische Philodendron verzorging, hoewel ze er baat bij heeft wat meer uit te drogen tussen de waterbeurten. De ranken worden ongeveer 180 cm lang.

Philodendron Birkin

Philodendron Birkin

Het is gemakkelijk te zien waarom Philodendron Birkin hielp de Philodendron manie aan te wakkeren. De speldenstreep-variëteit over een donkergroene achtergrond heeft een opvallend radiaal patroon, en zijn natuurlijke variabiliteit betekent dat elk blad een beetje anders is – het is leuk om te zien hoe elk blad uitpakt! Dit is een onderhoudende plant die in elke omgeving opvalt.

Hoewel ze eruit ziet als een designer diva, is de Birkin even onderhoudsarm als de meeste Philodendrons. De compacte plant groeit niet snel, maar kan uiteindelijk 60 cm of meer worden.

Philodendron Birkin is gevoelig voor wortelrot, dus zorg voor goed doorlatende grond die tot de helft droogt voor je hem opnieuw water geeft. Laat hem echter niet helemaal uitdrogen!

Philodendron Hastatum

Philodendron Hastatum

Deze gedurfde soort heeft lange, pijlpuntvormige bladeren die tot 22 cm breed en bijna 60 cm lang kunnen worden; de ranken kunnen meer dan 300 cm lang worden. Het loof is grijsgroen met een metaalachtige glans. Hij doet het zowel binnen als buiten goed en kan een lege ruimte opeisen of zich goed mengen met andere.

Hoewel het een tamelijk dorstige plant is, is de Hastatum onderhevig aan wortelrot: houd de pot goed knus en overweeg een terra cotta bak die ademt.

Overigens is Philodendron Hastatum in het wild een bedreigde Braziliaanse plant. Maar hij is zo’n populaire kamerplant dat zijn bestaan niet bedreigd wordt.

Philodendron Florida Ghost

Ieder van ons zou wel zo in trek willen zijn als deze opvallende hybride. Ze geeft sterk bont blad dat varieert van wazig, gevlekt groen tot volbladig crèmewit: elk exemplaar is anders. De Florida Ghost is ook interessant door zijn rode, ruw getextureerde bladsteel.

De plant is een vormveranderaar die van vorm en kleur verandert naarmate hij groeit. Onregelmatig ovale jonge bladeren ontwikkelen een stel ondiepe “armen” die uitgroeien tot diep ingesneden lobben.

De Ghost is een winterharde plant, maar hij heeft sterker licht nodig dan andere Philodendrons om zijn variegatie tot zijn recht te laten komen. Soms wordt hij verkocht als een aparte variëteit die Florida ‘Mint’ Ghost heet, maar laat je niet misleiden – het is gewoon een gewone Ghost die bij minder licht groeit!

Men denkt dat de plant een hybride is van Philodendrons Pedatum en Squamiferum. De Alba Beauty is een andere populaire Florida soort met brede, groene bladeren.

Philodendron Green Congo

Philodendron Green Congo

Deze bossige Philodendron heeft stijve, licht langwerpige, hartvormige bladeren die dik uit een centrale stengel groeien. Hij vormt een uitstekend tropisch middenstuk en heeft weinig vorm nodig om aantrekkelijk en vol te blijven.

De onderhoudsarme Congo houdt van warmte en moet beschermd worden tegen koele temperaturen onder de 5ºC. Er is een bijzonder populaire ‘Congo Rojo’ cultivar met variabele groene, rode, en bordeauxrode bladeren.

Je vindt de Congo misschien niet in een plaatselijke plantenwinkel, maar ze zijn online wel verkrijgbaar.

Philodendron Black Cardinal

Philodendron Black Cardinal

Als je een liefhebber bent van donkere bladeren, zal de Black Cardinal Philodendron je versteld doen staan. Zijn grote, spitse, peddelvormige bladeren zijn diep bordeauxrood tot bijna zwart; de stengels gloeien rood. Nieuw blad heeft een roze tint en wordt donkerder bij het ouder worden.

Zwarte kardinalen hebben een rechtopstaand groeipatroon met een dikke, bossige groei. De plant heeft standaard Philodendron verzorging nodig, maar geef haar niet te veel licht; een overdaad kan de imposante bladkleur doen verbleken.

Deze Philodendron heeft de exotische aanblik van een zeldzame variëteit, maar hij is algemeen verkrijgbaar en voegt beslist een dimensie toe aan je verzameling. Er zijn bonte vormen, maar daarmee mis je misschien het doel van deze plant.

Philodendron Mayoi

Philodendron Mayoi

Dit is een taaie kleine Philodendron met parmantig, meerlobbig blad – ongewoon genoeg blijven de bladeren middelgroot, ook als de plant volwassen wordt. De sterke, stevige stengels kronkelen in interessante vormen naarmate ze groeit.

De Mayoi wordt vaak los zonder steun gekweekt, maar hij kan een vastberaden zwerver worden als je hem niet laat klimmen. Hij groeit snel in goede omstandigheden en gedijt goed op een normaal Philodendron regime. De stengels kunnen bij minder licht slungelig worden en zullen zich naar een bron uitstrekken.

Philodendron Melanochrysum

Philodendron Melanochrysum

De Melanochrysum, alias de Black Gold Philodendron, is een favoriet van veel verzamelaars en een om te overwegen als je van donkerbladige planten houdt. Hij lijkt op een grote Micans: het blad is diep, donkergroen – bijna zwart – met over het oppervlak bedolven goudkleurige kristalvlekjes.

De plant een klimplant met kleine, ovale, roodachtige bladeren. Het loof wordt donkerder en fluweelachtig als het rijpt, en wordt uiteindelijk wel 60 cm! De volwassen vorm is een klimmer en heeft steun nodig om te groeien: hij topt tot 120 cm of meer.

De Melanochrysum heeft wat meer aandacht nodig dan typische Philodendron soorten en verdraagt geen drassige grond.

Philodendron Mamei

Philodendron Mamei

Deze geweldige kruipende Philodendron behoudt zijn aantrekkelijke, sterk variërende zilveren bladkleuren gedurende de hele levensduur van een blad. Het dunne, halfglanzende blad is breed en hartvormig met nerfinkepingen die de bladeren een charmante golvende textuur geven.

Dit is een laaggroeiende soort; elk van zijn grote bladeren wordt door een enkele stengel gedragen en wordt 25 tot 45 centimeter breed.

Philodendron Painted Lady

Philodendron Painted Lady

Deze plant is een hybride met neon gele variegatie op zijn middelgrote tot grote bladeren. Nieuw blad komt helder geelgroen te voorschijn en verdiept geleidelijk naar een donkergroene achtergrond. De bladstelen zijn roze of helderrood.

De Painted Lady is een klimmer die groter loof produceert naarmate hij hoger groeit – volwassen bladeren kunnen meer dan een 60 cm lang worden. Ze doet het goed met gewone Philodendron verzorging, maar heeft de neiging aan de drogere kant te staan.

Philodendron Mexicanum

Philodendron Mexicanum

Deze inheemse Mexicaanse heeft een intrigerende bladstructuur. Hun grote bladeren zijn smal en driehoekig en ontwikkelen lange lobben aan de achterkant van de bladeren als ze groeien. Deze lobben vallen als een “hondenoor” om.

Deze klimmende Philodendron heeft baat bij klimsteun: hij wordt dan meer in bedwang gehouden en de bladeren worden ook groter. De plant groeit gestaag en kan meer dan 180 cm lang worden.

De Mexicanum geeft de voorkeur aan helderder licht dan de meeste Philodendrons en vindt het niet erg dat ze (even) uitdroogt tussen het water geven door. Ze kan uit de bovenste bladstelen “vrolijk sap” uitstoten om mieren aan te trekken – een natuurlijke bescherming tegen ongedierte – dus scherm je meubels en tapijt af. Het sap is onschadelijk en kan er gemakkelijk afgewassen worden.

Philodendron Verrucosum

Philodendron Verrucosum

Deze exotische, fluweelbladige plant heeft heel wat in haar mars. Hij heeft breed, hartvormig blad met een patroon van lichte nerven over een donkergroene achtergrond. De onderkanten van jonge bladeren zijn vaak gelig en hebben een rode blos tussen de nerven; oudere bladeren verkleuren naar een meer gelijkmatig groen. Rijpe bladstelen zijn dik van pluis.

De Verrucosum is niet al te kieskeurig, hoewel hij een voorkeur heeft voor vochtigheid. Hij geeft de voorkeur aan matig tot weinig licht en is een klimmer die steun nodig heeft. De plant houdt niet van verandering.

Beoordeel ons artikel
[Total: 182 Average: 4.8]
TuinTuin
Aikly Webdesign

Uitgelichte planten