Olifantsoor plant

Olifantsoor plant
300 x 250 algemeen

Must Have Boek voor planten liefhebbers

Inhoudsopgave

Intro

De ongewone Olifantsoor plant ook wel Alocasia zebrina genoemd heeft exotische strepen op zijn steltachtige stengels. Ze zijn niet de gemakkelijkste kamerplanten om te beheren, maar ze bloeien binnenshuis met de juiste routine. In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over de verzorging van Alocasia zebrina en hoe je veel voorkomende problemen kunt voorkomen.

In plaats van sierbloemen of -bladeren wordt de Alocasia zebrina vooral gewaardeerd om zijn stengels.

De Zebrina is een Alocasia: samen met de gelijkend uitziende Colocasia’s staat de familie in de volksmond bekend als Olifantsoor. De plant kenmerkt zich door rechtopstaande, pijlpuntvormige groene met effen bladeren. Opvallend zijn de zebra-patroon strepen langs de dunne stengels. Er zijn verschillende andere alocasia’s die gewoonlijk als kamerplanten worden gekweekt, waaronder Alocasia Amazonica, die een favoriet van mij is.

De plant is een groenblijvend lid van het veelomvattende en gevarieerde geslacht Alocasia. Ze is ontstaan in warme, vochtige Filippijnse regenwouden, die op een hoge en goed gedraineerde hoogte in lichte schaduw leven als deel van de ondergroei van het bos.

De Alocasia zebrina wordt ongeveer 120 cm hoog. Hij kan in het warme seizoen als tamelijk snelgroeiend beschouwd worden, waarbij hij onder ideale omstandigheden eens in de twee weken bladeren uitzet. Ze werpt op natuurlijke wijze oudere bladeren af en vervangt ze door nieuw loof.

De plant heeft goed licht nodig en een beetje extra aandacht bij het water geven, maar is niet al te moeilijk. Zijn grootste kwetsbaarheid is een wortelstelsel met wortelstokken dat in natte grond gemakkelijk kan rotten.

Olifantsoor verzorging

Licht

De bladeren van de olifantsoor fungeren als brede zonnepanelen, bedoeld om licht op te zuigen uit de felle schaduw onder een zonovergoten jungle bladerdak. Ze nemen vrolijk een grote hoeveelheid indirect zonlicht op, maar zullen verschroeien in direct zonlicht.

Je kunt gemakkelijk voldoen aan de voorkeursomstandigheden van de plant in een helder raam. Een zuidelijke ligging beschermd door gordijnen werkt goed, net als een plek op 1 tot 2 m afstand van het open glas. Een andere mogelijkheid is om ze een uur of wat direct vroeg of laat zonlicht te gunnen in een naar het oosten of westen gericht raam.

Zebrana’s kunnen overleven bij iets minder licht, maar ze doen het niet goed in schemerige omstandigheden. Felle verlichting betekent meer bladeren – en die opvallende stengels!

Opmerking: De bladeren groeien agressief naar hun lichtbron toe en zullen uiteindelijk zonder ingrijpen scheef gaan staan. Behoud een evenwichtige vorm door de pot telkens als je water geeft 90º te draaien.

Water geven

Alocasia Zebrina houdt van bodemvocht, maar ze zijn gemakkelijk te overbewaterd en gevoelig voor wortelrot. Omdat de gestreepte stengels veel vocht vasthouden, hebben ze niet veel water per sessie nodig.

De Alocasia zebrina is echter geen droogtetolerante plant: zijn bladeren worden bruin en knapperig in droge omstandigheden. De noodzaak om licht vochtig te blijven zonder dat de grond nat of droog wordt, betekent dat je Zebrina een andere watergeefroutine nodig heeft dan de meeste kamerplanten.

In plaats van de grond grondig te doorweken, is het beter ze vaker water te geven, in kleinere hoeveelheden. Tenzij de grond uitzonderlijk goed doorlatend is, moet je de grond niet grondig doorweken om hem elke sessie door te spoelen.

Over het algemeen moet de bovenste ½ duim van de bovengrond droog worden voor je ze opnieuw water geeft. Het ideale moment om ze wat te drinken te geven is vlak voordat ze het nodig hebben.

Water geven op gevoel

Een gebruikelijke en doeltreffende methode om een Alocasia zebrina goed water te geven is de pot op te pakken om te zien hoe zwaar hij is. Met ervaring kun je aan het gewicht van de pot zien wanneer de plant toe is aan nog een slokje.

Om het juiste gewicht te ontdekken, kijk je naar de bladeren. Het gebladerte van een Zebrina begint te hangen als ze water nodig hebben – natuurlijk wil je niet dat dit regelmatig gebeurt, maar dit signaal kan nuttig zijn. Telkens als de plant begint te verwelken, pak je zijn bak op en voel je hoe licht hij is.

Leer dat gewicht kennen. Met oefening kun je de pot eenvoudig optillen om te beoordelen of hij water nodig heeft.

Olifantsoor plant

Grond

Een luchtige, goed doorlatende grond die vocht vasthoudt is de beste mix voor een Alocasia zebrina. Hun natuurlijke habitat bestaat uit rijke grond gelaagd over een rotsachtig substraat op grote hoogte. De plant heeft het moeilijk in een medium dat te veel water vasthoudt.

Alocasia’s zijn middelzware tot zware eters. De sleutel tot het geven van voldoende voeding is een basis van rijke, goed doorlatende grond. De plant doet het bijzonder goed in een natuurlijke mix met veel organisch materiaal.

Het enige voorbehoud bij het toevoegen van organisch materiaal is dat het na verloop van tijd afbreekt en uiteindelijk bodemverdichting veroorzaakt. Omdat een compact medium de zuurstof vermindert en wortelrot bevordert, is het een goed idee om extra beluchting te geven met perliet, puimsteen, of grof zand.

Vochtigheid

Als regenwoudbewoner verkiest de Alocasia zebrina van nature een hoge luchtvochtigheid. Hun ideale niveau is 60% of hoger, dus ze doen het goed in een kas of in een kamer met een luchtbevochtiger. Ze kunnen zich echter meestal met minder redden, zolang ze maar goed bewaterd worden en goed licht krijgen.

Bruin wordende bladeren zijn een veel voorkomend teken dat de plant het moeilijk heeft met een tekort aan vocht in de lucht. Je kunt planten groeperen om de luchtvochtigheid in je eigen binnenjungle te verhogen, maar zet ze niet te dicht opeen. Ze hebben nog steeds luchtcirculatie nodig en enige afstand om rondreizend ongedierte te belemmeren.

Een andere goede truc is om een dienblad of schotel met water te vullen, zodat het verdampt en de plaatselijke luchtvochtigheid verhoogt. Je kunt de bakjes in de buurt van de plant zetten, of kiezels in het water doen en de pot erop zetten om de grond veilig droog te houden.

Bemesten

Alocasia’s zijn over het algemeen zware eters, maar ze hebben alleen tijdens de warme maanden extra voeding nodig. Je zult een slapende plant overdoseren als je blijft voeden volgens hun groeiseizoen schema.

Het is aan te bevelen de plant om de twee weken te voeden met een ½-verdunning van een uitgebalanceerde formule. Een gemakkelijke methode is om vloeibare meststof aan hun water toe te voegen.

Sommige kwekers gebruiken in plaats daarvan een langzaam vrijkomende meststof om de maand tot zes weken tijdens de groeiperiode.

Organische meststoffen zijn zacht, veilig, en helpen de microbiële gezondheid van de bodem te verhogen. Een synthetisch mengsel kan betaalbaarder voldoen aan de eisen van een snelgroeiende Alocasia zebrina; maar omdat ze niet regelmatig uitgespoeld worden door het waterregime van de plant, kunnen zich na verloop van tijd ongewenste zoutresten ophopen.

Temperatuur

De Alocasia zebrina verdraagt geen kou; zelfs een lichte afkoeling zal waarschijnlijk bladverlies veroorzaken. Ze moeten bij normale binnentemperaturen tussen 15ºC en 28ºC gehouden worden.

De plant gaat in rust als de temperatuur veel beneden hun voorkeursbereik daalt. Ze zijn teer en kunnen niet tegen vorst. Vermijd hete of koude tocht en abrupte temperatuursveranderingen.

Olifantsoor plant

Snoeien

Het snoeien van een Alocasia zebrina valt onder de noemer verzorging. Je moet vergelende of beschadigde bladeren verwijderen, maar de Zebrina is een van nature grote plant die niet reageert op terugsnoeien door korter en bossiger te worden.

Pro tip: Als je kleiner gebladerte wilt, probeer dan wat oudere grote bladeren te verwijderen en de plant voldoende te voeden terwijl je hem sterker belicht.

Knip het gebladerte terug dicht bij – maar niet gelijk met – de hoofdsteel. Gebruik een steriel snijmes om infectie te voorkomen.

Alocasia zebrinas zijn giftig en kunnen huidirritatie veroorzaken, dus trek altijd waterdichte handschoenen aan voor je ze hanteert.

Om het herstel te bevorderen is de beste tijd om je Zebrina’s te trimmen wanneer ze snel groeien bij temperaturen boven 27º C.

Verpot onregelmatig

Je moet geen haast hebben met verpotten. Het verstoort de kwetsbare wortels en de plant zal waarschijnlijk tijd nodig hebben om te herstellen. Als je onlangs een nieuwe Alocasia zebrina hebt gekocht, laat hem dan eerst aan zijn nieuwe omgeving acclimatiseren voor je hem verplant.

Hier zijn wat tips voor het verpotten:

  • De Zebrina vindt het niet erg om een beetje door de wortels gebonden te zijn. Wacht tot je plant meer dan eens per week water nodig heeft en zijn wortels rond de bodem beginnen te cirkelen.
  • De plant vindt een kleinere pot ook niet erg. Zorg er alleen voor dat de bak zwaar genoeg is om niet om te vallen.
  • Vervang de grond door een gelijksoortige samenstelling om de plant niet te schokken.
  • Houd de vochtigheid van de grond zorgvuldig in de gaten nadat je een potmaat groter bent geworden. Verpotten in een grotere pot vergroot het watervolume ten opzichte van het wortelsysteem, wat de plant op bederf kan instellen.

Is de olifantsoor giftig

De levendig gestreepte stengels van de Alocasia zebrina kunnen de waarschuwing van de natuur zijn: de plant is giftig als ze door mensen of huisdieren gegeten wordt.

Loof en andere plantendelen bevatten giftige calcium oxalaat kristallen die misselijkheid en braken veroorzaken. Plantendelen en sap kunnen bij contact ook huid- en oogirritatie veroorzaken.

Olifantsoor plant Plagen en ziekten

Een gezonde Alocasia zebrina is niet erg vatbaar voor plagen of ziekten, maar ze zijn er ook niet immuun voor. Droogte of overbewatering kunnen ze kwetsbaarder maken voor plagen.

Meeltor zijn waarschijnlijk de meest voorkomende insecten om op te letten, maar de plant kan ook onderhevig zijn aan de typische kamerplantenplagen van bladluizen of mijten.

Controleer routinematig onder de bladeren en langs de stengel op verdachte activiteit. Je zult niet veel moeite hebben om een aantasting te ontdekken als ze ver genoeg gevorderd is om vergeling of misvorming van het blad te veroorzaken.

Behandel met insectendodende zeep of lichte tuinbouwolie. Zorg ervoor dat je de plant goed bedekt. Deze behandeling is mild en overbelast de plant niet, maar het moet wel in contact komen met het ongedierte om effectief te zijn. Herhaal dit proces om de vijf tot 10 dagen tot het probleem opgelost is.

Beoordeel ons artikel
[Total: 118 Average: 4.9]
TuinTuin
Aikly Webdesign

Uitgelichte planten