Suzanne met de mooie ogen

suzanne met de mooie ogen
300 x 250 algemeen

Must Have Boek voor planten liefhebbers

Inhoudsopgave

suzanne met de mooie ogen

De suzanne met de mooie ogen (Thunbergia alata) is een veel geziene verschijning in hang potten in tuincentra. Deze bloeiende liaan is even eenvoudig te verzorgen als mooi. Van een afstand lijken de bloemen op madeliefjes, met vijf overlappende, effen gekleurde bloemblaadjes die een bruinpaarse middenbuis omringen. De middelgroene bladeren zijn grof en groeien tegenover elkaar; ze kunnen hartvormig of lansvormig pijlpuntvormig zijn.

Deze liaan is inheems in oostelijk Afrika en gedijt in tropische klimaten als vaste plant. In vele delen van de wereld, waaronder Hawaï, wordt hij als een invasieve soort beschouwd.

Deze snelgroeiende plant moet in het voorjaar geplant worden, nadat de grond opgewarmd is. Hij wordt meestal als eenjarige gekweekt en kan in één groeiseizoen een hoogte van 2.5 meter bereiken.

suzanne met de mooie ogen

Suzanne met de mooie ogen verzorging

Deze lianen zullen om de dichtstbijzijnde steun kronkelen of over de randen van de plantenbak uitlopen. Ze zijn ideaal voor hangende bakken en kunnen ook gebruikt worden om muren en verhoogde tuinbedden te bedekken. Een traliewerk of metalen hekwerk is een uitstekende keuze om je ranken tot een levende muur te weven, maar deze planten zullen over bijna alles klauteren, van een brievenbuspaal tot een oude boomstronk. Suzanne met de mooie ogen bloeien onophoudelijk van mei tot de herfst, en het is niet nodig om uitgebloeide bloemen te verwijderen om ze in bloei te houden.

Vanwege hun snelle groei en wijdverspreid karakter man deze plant nabije planten inhalen en worden ze vaak alleen gekweekt. Maar het combineren van een zwartoogbladige Susan klimplant met een andere klimplant die zich ermee wil verstrengelen is een mooie optie. Morning glories, vooral de paarse soorten die een mooie kleurencombinatie geven, worden hiervoor vaak gebruikt. Een andere goede optie is paarse hyacintboon.

Licht

Als je je suzanne met de mooie ogen in de volle zon laat groeien, krijg je de meeste bloemen en de gezondste planten (minstens zes uur direct zonlicht op de meeste dagen). De uitzondering is in hete, droge klimaten, waar de planten in gedeeltelijke middagschaduw moeten groeien.

Grond

Suzanne met de mooie ogen verkiezen goed doorlatende grond die rijk is aan organisch materiaal en een pH heeft die dicht bij neutraal ligt. Doe voor het planten enkele centimeters compost in de grond.

Water

Hoewel deze plant niet graag in drassige grond zitten, houden ze er ook niet van heet en droog te zijn. Streef ernaar de grond matig vochtig te houden.

Vochtigheid en temperatuur

Deze plant kan niet goed tegen de kou. Daardoor worden ze in koelere klimaten meestal als eenjarigen gekweekt (na één groeiseizoen uit de tuin verwijderd). Maar omdat deze plant technisch gezien vaste planten zijn (ze groeien jaar na jaar), kun je ze in een bak zetten en ze voor de winter naar binnen halen als je buiten hun winterhardheidszones woont. Binnenshuis kunnen deze planten in de winter bloeien als ze veel zonlicht krijgen en de temperatuur niet onder de 15 graden daalt.

Hoewel vochtigheid meestal geen probleem is voor deze planten, kunnen ze het moeilijk hebben in extreem droge omstandigheden, dus houd de grond vochtig.

Meststof

Deze plant groeit snel en bloeien vaak tijdens de zomer. Dit impliceert dat ze veel energie verbruiken. Om ze goed te laten groeien, hebben ze om de vier tot zes weken een lichte voeding met een volledige meststof nodig. Planten die in bakken groeien, buiten of binnen, moeten om de twee tot drie weken gevoed worden als ze in bloei staan.

Meststof

Deze plant groeit snel en bloeien vaak tijdens de zomer. Dit impliceert dat ze veel energie verbruiken. Om ze goed te laten groeien, hebben ze om de vier tot zes weken een lichte voeding met een volledige meststof nodig. Planten die in bakken groeien, buiten of binnen, moeten om de twee tot drie weken gevoed worden als ze in bloei staan.

Kweken uit zaden

In potten gekweekte planten zijn vrij gemakkelijk te vinden in tuincentra, maar Suzanne met de mooie ogen is ook gemakkelijk uit zaad te kweken. Zaden kunnen relatief duur zijn, maar dat komt omdat het zaad van deze plant moeilijk te verzamelen is. Je kunt zaad binnenshuis beginnen zo’n zes tot acht weken voor je verwachte laatste vorstdatum, of direct zaaien in de tuin nadat het gevaar voor vorst geweken is. Week de grote, harde zaden een dag of twee in water voor je ze plant.

Suzanne met de mooie ogen houd er niet van dat hun wortels verstoord worden, dus het helpt als je het zaad laat beginnen in turf- of papieren potjes die bij het planten met de zaailing biologisch afbreekbaar zijn. Plant de zaden ongeveer 50 cm diep, en verwacht dat ze binnen twee tot drie weken ontkiemen.

Veel voorkomende insecten en ziekten

Suzanne met de mooie ogen is niet vatbaar voor veel problemen, vooral als hij veel zon, water en luchtcirculatie krijgt. Wittevlieg en spint, daarentegen, kunnen een probleem zijn, vooral bij warm weer of als de plant binnen gebracht wordt waar droge hitte heerst. 

Let op kleine insecten, en ook op blad- en stengelbeschadiging, op de plant. Insectendodende zeep moet gebruikt worden om eventuele uitbraken zo snel mogelijk te behandelen.

Beoordeel ons artikel
[Total: 142 Average: 4.6]
TuinTuin
Aikly Webdesign

Uitgelichte planten