String of turtles (Peperomia prostrata)

string of turtles
300 x 250 algemeen

Must Have Boek voor planten liefhebbers

Inhoudsopgave

String of turtles

String of Turtles (Peperomia prostrata) is een piepkleine inheemse Braziliaanse vetplant die gedijt in omstandigheden die lijken op die in een doorsnee huis. Daarom vind je ze in kamerplantencollecties en appartementjungles over de hele wereld.

Hij is klein en groeit langzaam, en bereikt zijn volle lengte in drie tot vijf jaar. Als je weinig ruimte hebt, is een String of Turtles een goede optie. De aantrekkelijke bladvorm van de plant heeft hem ook populair gemaakt voor gebruik in fairy gardens, containertuinen, en terraria.

De gewone naam van de plant is afgeleid van dezelfde bladvorm. Elk blad lijkt op een aaneengeregen schild van een miniatuur schildpad. Elk piepklein blaadje aan zijn slingerende liaan is bedekt met ingewikkelde veelkleurige patronen. De kleuren vervagen met de jaren en worden uiteindelijk tweekleurig als ze volwassen worden, meestal een donkerder groen contrasterend met een lichtgroene. Niettemin verliest deze kleine succulent nooit zijn allure.

Peperomia prostrata’s is een waardevolle aanwinst voor elke kamerplantenverzameling en een uitstekend conversatiestuk, ongeacht hoe hij gebruikt wordt.

peperomia prostrata

String of turtles verzorging

Als ze goed verzorgd wordt, kan een sliert schildpadden de trots van een tropische plantenverzameling zijn, maar ze vergt wel enige inspanning en aanpassing van de standaard methodes die gebruikt worden om de meeste vetplanten te onderhouden.

Anders betekent echter niet ingewikkeld. Een goed verzorgde Peperomia prostrata zal de eigenaars belonen met een one-of-a-kind, vinnige succulent.

Licht

String of turtles planten geven de voorkeur aan helder indirect zonlicht en zullen er goed in gedijen. De bladeren van deze planten raken beschadigd als ze gedurende langere tijd aan direct zonlicht worden blootgesteld.

Aarde

Wie al eerder vetplanten gekweekt heeft, zal misschien gewend zijn een premix te gebruiken die speciaal voor vetplanten en cactussen gemaakt is. Deze premixen zijn niet geschikt voor Peperomia prostrata.

In plaats daarvan kun je beter een mengsel gebruiken dat hoofdzakelijk uit organische stoffen bestaat. Eentje met een hoog turfgehalte is ideaal. Deze formule vind je in de meeste commerciƫle zaadstartmengsels. Turf is zuur, wat ideaal is voor deze plant, maar houd er rekening mee dat de pH niet te laag mag vallen. Het is een goed idee om de grond regelmatig te testen.

string of turtles

Water

Als eenmaal een veenachtige bodem gekozen is, zal de sliert schildpadden goed kunnen gedijen en het vocht vasthouden dat ze nodig hebben.

Overbewatering is schadelijker voor de plant dan droge omstandigheden. Omdat ze inheems is in het Braziliaanse regenwoud, geeft ze de voorkeur aan licht vochtige omstandigheden. Dit kun je bereiken door de grond tijdens het groeiseizoen alleen te bevochtigen en tijdens de wintermaanden de succulent’soak and dry’ methode toe te passen.

Om overbewatering te voorkomen, drenk je de grond tot het water uit de bodem van de pot loopt en de grond door en door vochtig is. Als de bovenste laag grond uitdroogt, krijgt de plant geen water meer. Door deze methode te gebruiken is de plant tijdens de rustperiode van voldoende water voorzien.

Vochtigheid en temperatuur

Peperomia prostrata verkiest koelere, vochtigere temperaturen boven de warmere temperaturen waaraan de meeste vetplantenliefhebbers gewend zijn.

De String of Turtles houden van een gemiddelde kamertemperatuur (rond 20 – 24 graden).

Tijdens de drogere zomermaanden of als er in de winter een verwarming staat te draaien, kun je eventueel een mister of luchtbevochtiger gebruiken, zolang je maar oppast dat de bladeren niet nat worden.

Meststof

Het voeden van een string of turtles zal helpen om een helder glanzende groeikracht te behouden en ervoor zorgen dat de kleur en de patronen van de bladeren van de plant gedurende het hele groeiseizoen consistent blijven.

Tijdens het groeiseizoen voed je de plant om de twee weken met een verdunde kamerplantenmeststof. Bemesten is niet aan te raden in de herfst of de winter.

Snoeien

Als een string of turtles niet regelmatig gesnoeid wordt, kan hij onverzorgd en pootachtig worden. Door regelmatig te snoeien kun je dode en beschadigde stengels en bladeren verwijderen, en ook ongewenste groei. Het bevordert ook de groei van nieuwe, krachtiger groei. Al het snoeiwerk moet gedaan worden met een gezuiverde schaar of zeer scherpe snoeischaren.

Beoordeel ons artikel
[Total: 156 Average: 5]
TuinTuin
Aikly Webdesign

Uitgelichte planten