Sansevieria moonshine

Sansevieria Moonshine
300 x 250 algemeen

Must Have Boek voor planten liefhebbers

Inhoudsopgave

Sansevieria Moonshine

De Sansevieria Moonshine soort is de bekendste van alle Slangen planten, en dankt zijn naam aan zijn bladeren. Zijn brede, rechtopstaande bladeren hebben een elegante zilvergroene kleur die ze een maanverlicht uiterlijk geeft. Daardoor heeft ze namen gekregen als Silver Moonshine, Moonlight Snake Plant, en Sansevieria Moonshine.

Laat je niet misleiden door de naam of het uiterlijk van deze plant. Hij is zowel mooi als elegant, maar ook taai en winterhard. Silver Moonshine is uiterst onderhoudsarm en staat erom bekend dat ze vanzelf gedijt.

De Sansevieria Moonshine plant is een cultivar van Sansevieria trifasciata. Trifasciata is inheems in West-Afrikaanse tropische streken.

De Silver Moonshine wordt in een kwekerij gemaakt. Het is niet alleen de meest opvallende, maar ook de meest zeldzame van zijn soort.

Moonshine Sansevieria Verzorging

Om goed te gedijen heeft de Sansevieria Moonshine weinig aandacht nodig. Je plant krijgt de mooiste zilvergroene bladeren als je hem blootstelt aan helder, indirect licht. Het is essentieel dat je vrij drainerende grond hebt.

De beste manier om wortelrot te voorkomen is water geven te beperken tot alleen als de grond uitgedroogd is. Zilverkleurige Moonshines geven de voorkeur aan warme temperaturen en hebben geen extra vochtigheid nodig. Tijdens het groeiseizoen moet je je plant slechts een- of tweemaal voeden.

Licht

De Silver Moonshine maakt zich, zoals de meeste Sansevieria, geen zorgen over lichtomstandigheden. Ze verdraagt omstandigheden van volle zon tot volledige schaduw (met licht). Niet alle lichtomstandigheden zijn echter ideaal.

Ze kan in verschillende lichtomstandigheden overleven, maar ze zal er niet altijd op haar mooist uitzien. Je plant kan tekenen van zonnebrand beginnen te vertonen als hij aan direct zonlicht wordt blootgesteld.

Sansevieria Moonshine die bij minder licht groeit, kan donkerder groene bladeren hebben.

Zilverkleurige Moonshines moeten bij helder, indirect licht bewaard worden. Deze lichtopstelling is ideaal omdat de plant zo de voedingsstoffen krijgt die ze nodig heeft. Dit resulteert op zijn beurt in een bloeiende Sansevieria Moonshine.

Het is ook mogelijk om je Zilverkleurige Moonshine van de ene verlichtingssituatie naar de andere over te zetten. Het enige wat nodig is, is wat tijd om aan de nieuwe situatie te wennen. Dit doe je door je plant geleidelijk aan de nieuwe lichtomstandigheden te laten wennen.

Laat je Sansevieria Moonshine een korte tijd wennen aan de nieuwe lichtsituatie. Verhoog de tijd die je in dat licht doorbrengt geleidelijk tot de plant zich volledig aangepast heeft. De hele dag in de nieuwe ruimte doorbrengen wordt beschouwd als volledige aanpassing.

Grond

Sansevieria Moonshine is droogtetolerant door haar succulente aard. Dit betekent dat ze natte grond verafschuwt. Bij de keuze van grond voor je Silver Moonshine is drainage van cruciaal belang.

Een vrij drainerende grondmix, zoals succulenten- of cactuspotgrondmix, is ideaal. Bodemvrije potmengsels werken ook goed omdat het gebruikte organische materiaal minder vocht vasthoudt.

Deze plant is gevoelig voor wortelrot. Grond die er langer over doet om water af te voeren zal eerder rot in de wortels van de plant in de hand werken. Een gezondere Sansevieria Moonshine is het resultaat van een betere bodemdrainage.

Water

De Sansevieria Moonshine plant is droogtetolerant. Droogtetolerantie betekent dat je plant niet vaak of in grote hoeveelheden water hoeft te krijgen. De Sansevieria Moonshine heeft maar heel weinig water nodig om sterk, gezond en bloeiend te blijven.

Sansevieria Moonshine is een succulent die water in zijn bladeren opslaat. Overbewatering kan wortelrot veroorzaken en de dood van je mooie Silver Moonshine plant.

Water geven moet eens in de twee weken gebeuren tijdens het actieve groeiseizoen van Sansevieria Moonshine. Deze plant groeit het best tijdens de warmere maanden van de lente en de zomer.

Water geven moet beperkt blijven tot eenmaal per maand tijdens de wintermaanden.

De plant gaat in een slapende toestand tijdens de koelere maanden van de winter, wanneer de opname van voedingsstoffen en de opname van water ophouden. Als je je Silver Moonshine plant in water laat staan, zullen de wortels rotten.

De hoeveelheid water die je aan je Sansevieria Moonshine toevoegt, moet tot een minimum beperkt blijven. Net genoeg om de grond nat te maken zonder hem zompig te maken is ideaal. Laat de grond helemaal drogen voor je je plant weer water geeft.

Als je Sansevieria Moonshine in een pot met aarde staat met onvoldoende afwatering, moet de hoeveelheid water nog verder verminderd worden.

Temperatuur

Warmere temperaturen hebben de voorkeur van deze plant! De Silver Moonshine kan temperatuurschommelingen verdragen, maar niet beneden 5°C.

Temperaturen beneden dit punt beginnen je plant schade toe te brengen. Littekenvorming van de bladeren van de Silver Moonshine kan het gevolg zijn van de schade. Sansevieria Moonshine bewaar je bij voorkeur bij temperaturen van 13°C tot 29°C.

Vochtigheid

Voor de Sansevieria Moonshine is geen extra vochtigheid nodig. Extra vochtigheid is niet nodig omdat de grond moet uitdrogen tussen de gietbeurten. Een gelijkmatige luchtvochtigheid in de kamer is voldoende.

Zilverkleurige Moonshine planten gedijen bij elke vochtigheidsgraad die aanwezig is in de kamer waar ze staan. Deze plant is winterhard en heeft een groot aanpassingsvermogen, en zal zich snel aan zijn omgeving aanpassen.

Meststof

Als je de ideale omstandigheden voor je plant handhaaft, bevordert dat een gezonde groei. Maar omdat Silver Moonshine een langzaam groeiende plant is, kan bemesting haar helpen sneller te groeien. Dit moet alleen tijdens het groeiseizoen (zomer en lente) gebeuren.

Je plant niet meer dan tweemaal per jaar bemesten is voldoende. Meststoffen die voor vetplanten en cactussen ontworpen zijn, werken goed in deze situatie.

Voed je Sansevieria Moonshine spaarzaam; er is maar een kleine hoeveelheid meststof nodig. Te veel meststoffen is slecht voor je Zilverkleurige Moonshine, en ze kan er onder lijden. In de winter kun je het bemesten van je plant beter vermijden.

Groei

De Silver Moonshine is een mooie plant. Het is een winterharde plant die zowel binnen als buiten gekweekt kan worden. Deze zeldzame plant wordt gewaardeerd om zijn schitterende zilverachtige bladeren. De brede bladeren van de Silver Moonshine hebben af en toe smalle, donkergroene marges langs hun randen.

De bladeren worden donkerder naarmate ze ouder worden, en worden soms donkerder groen.

Het donkerder worden van de kleur van deze plant kan ook veroorzaakt worden door een gebrek aan licht. Weinig licht is daarentegen niet schadelijk voor de gezondheid van je Sansevieria Moonshine. Het is onmogelijk de klok terug te draaien als de bladeren van je plant eenmaal een donkerder groene kleur gekregen hebben.

Sansevieria Moonshine planten kunnen hoogtes bereiken van 0,6 m tot 2 m. De bladeren, die vanuit de basis van de plant verticaal groeien, kunnen wel 10,2cm tot 12,7cm breed worden.

Deze cultivar kan bij zeldzame gelegenheden bloeien. Van de Sansevieria soorten daarentegen is bekend dat ze bloeiproblemen hebben. Als je Silver Moonshine bloeit, word je begroet met licht geurende, witte bloemen.

Potten

Zilveren Moonshine planten zijn uitstekende potplanten. Deze planten gedijen goed in bakken zoals plantenbakken, potten, en bloempotten.

Gebruik steeds een pot of bak met gaten voor de afvoer van water. Bepaalde potten helpen ook bij het drogen van je plant. Terracotta potten zijn ideaal voor dit doel.

De Sansevieria Moonshine hoeft niet vaak verpot te worden. In feite gedijt deze plant goed als hij door de wortels gebonden is. Een bewortelde Silver Moonshine plant heeft een iets grotere kans om bloemen te produceren.

Vaak zal je plant je vertellen of ze overbevolkt is en een nieuwe pot nodig heeft. Als je Sansevieria Moonshine breekt of uit zijn pot barst, is het tijd om hem te vervangen. Je kunt je plant om de drie jaar of zo verpotten als je niet wilt wachten tot hij zijn pot breekt.

Het is zo eenvoudig als je Silver Moonshine voorzichtig uit zijn huidige pot te halen en hem in een grotere pot te zetten om hem te verpotten. Voeg zo nodig meer potgrond toe.

Tijdens de warmere maanden kun je je Zilverkleurige Moonshine het beste verpotten. De plant komt in een slapende toestand tijdens de koudere maanden. Gedurende deze tijd kan verpotten ertoe leiden dat ze in shock raakt.

Sansevieria Moonshine Kweken

Het kweken van deze prachtige planten is een uitstekende manier om je verzameling uit te breiden. Het is een eenvoudige procedure. Silver Moonshine kan vermeerderd worden door deling, bladstekken, of uitlopers.

Het is eenvoudig om de delingsmethode te gebruiken. Als je plant volgroeid is, verdeel je eventuele overvolle bladclusters. Daarna moeten de bladclusters van de onderstam gescheiden worden.

Typisch is dat de clusters zich zullen afscheiden terwijl er nog wat wortels aan vast blijven zitten. Die kunnen dan één voor één in een goed doorlatende potgrond geplant worden. Het nat maken van de grond rond je Silver Moonshine wortels zal helpen om ze zo lang mogelijk in leven te houden.

Uitlopers worden ook wel nieuwe wortelstokken genoemd. Als je van plan bent deze methode van vermeerdering te gebruiken, is het enige wat nodig is de babyplant van de ouderplant te scheiden. Er moet een gezond blad van je Sansevieria Moonshine bij zitten.

Zet de babyplant daarna gewoon in goed doorlatende grond. De uitlopers moeten niet meteen water krijgen. Laat de uitlopers van Silver Moonshine ongeveer een week staan zodat de grond kan uitdrogen voor je ze meer water geeft.

Tenslotte kan vermeerdering gebeuren door het afsnijden van bladeren. Snijd een rijp blad in stukken van minstens 5 cm lang. Daarna moet je de afgesneden rand van het Sansevieria Moonshine blad laten drogen en eelt laten vormen. Dit kan een paar dagen duren.

Eenmaal geschubd kan het bladstekje geplant worden, ongeveer 2,5 cm diep, in goed doorlatende grond. Na een tijdje zullen de stekken zelf wortels beginnen te groeien.

In alle gevallen moeten je nieuwe planten op een plaats staan die zowel direct als indirect licht ontvangt.

Sansevieria’s meest voorkomende problemen

Sansevieria Moonshine planten zijn over het algemeen probleemloos. De enige problemen die zich kunnen voordoen zijn die door een gebrek aan verzorging. In de meeste gevallen zijn ze echter betrekkelijk eenvoudig te verhelpen.

Deze problemen zijn onder meer wortelrot, verdonkering van de bladeren, en kleine aantastingen door ongedierte.

Overbewatering veroorzaakt wortelrot bij je Silver Moonshine plant. Het komt veel voor in het geslacht Sansevieria.

Hoewel je plant zich aan verschillende lichtniveaus kan aanpassen, kunnen de bladeren van je plant, als je ze bij heel weinig licht laat staan, een donkergroene kleur krijgen. Dit kan helaas niet ongedaan gemaakt worden.

Spintmijten en wolluizen zijn de enige plagen waar je Silver Moonshine last van zal hebben. Deze zijn eenvoudig te verwijderen. Ze zijn ook eenvoudig te vermijden.

Beoordeel ons artikel
[Total: 166 Average: 4.9]
TuinTuin
Aikly Webdesign

Uitgelichte planten