Philodendron white princess

philodendron white princess
300 x 250 algemeen

Must Have Boek voor planten liefhebbers

Inhoudsopgave

Philodendron White Princess

Een van de prachtigste en mooiste kamerplanten om te kweken is de Philodendron White Princess, de plant lijkt erg veel op de Philodendron Pink Princess. Deze kamerplant wordt toepasselijk de “witte prinses” genoemd vanwege zijn donkergroene bladeren en witte variëteit. White Princess philodendron planten gedijen goed in potten of hangen, waar de slepende ranken en witte bladeren een opvallende vertoning vormen.

Hoe verzorg je Philodendron White Princess

Philodendron White Princess moet op een lichte plaats met indirect licht staan in een pot met vochtige, goed doorlatende grond om goed te gedijen. Als de bovenste 2,5 cm grond droog is, geef je hem water. Zorg voor een middelhoge luchtvochtigheid, een temperatuurbereik van 16°C – 29°C, bemest eenmaal per maand, en snoei de stengels om een bossige groei te bevorderen.

Ondanks zijn exotische uiterlijk is de witte Philodendron erubescens uiterst gemakkelijk te verzorgen. Maar omwille van zijn verbluffende witte variëteit zijn er een paar speciale verzorgingsvoorschriften voor deze plant. Het volgen van deze verzorgingsgids zal helpen om de donkergroen-bruine bladeren met witte bladeren er op hun best uit te laten zien.

Philodendron pink princess

Wat is een White Princess Philodendron?

Philodendron White Princess (Philodendron erubescens) is een hangende plant in de Araceae familie. Behalve door de mooie witte en donkergroene bladeren onderscheidt de plant zich door grote wasachtige bladeren. Deze bladeren kunnen zo lang worden als 22 cm en zo breed als 12 cm.

De rozigheid op de bladeren wordt veroorzaakt door een gebrek aan chlorofyl, dat is de chemische stof die de bladeren van planten groen maakt. Enige groenheid op de bladeren is echter nodig om de planten te laten fotosynthetiseren. Chlorofyl helpt bij de aanmaak van zuurstof en glucose, die nodig zijn voor gezonde groei.

Omdat Philodendrons allemaal tropische planten zijn, gedijen deze witte schoonheden ook binnenshuis. Als het weer het toelaat, kun je Philodendron White Princess ook in je tuin kweken. Kies een lichte, maar schaduwrijke plaats om de plant goed te laten gedijen. Als je in een gematigd klimaat woont, kun je je potplant in de zomer ook naar buiten halen.

Philodendron White Princess verzorgingsinstructies

Voor we ingaan op de essentiële verzorgingstips voor je White Princess, is er een belangrijke vraag die aan de orde moet komen:

Hoe houd je Philodendron witte bladeren

Om deze Philodendron goed te laten gedijen, is een combinatie van groene en witte kleuren ideaal. Voor fotosynthese zijn de groene delen nodig. Daardoor zal je plant, als te veel van de bladeren wit worden, verhongeren en uiteindelijk sterven. Als er te veel groen is, is het geen witte prinses meer, toch?

Lichtbehoefte voor een Philodendron White Princess

Philodendron White Princess gedijt goed bij indirect licht. Dit soort licht schept ideale lichtomstandigheden voor gezonde groei en evenwichtige variegatie. Gefilterd licht is ook ideaal omdat de zon niet direct op de bladeren schijnt. Daardoor is de beste plaats een op het oosten of westen gerichte kamer die een deel van de dag zonlicht ontvangt.

Staat je plant op een erg zonnige plaats, zoals een op het zuiden gerichte kamer, dan zul je hem moeten beschaduwen. Houd de witte plant zo mogelijk uit de buurt van het raam. Een teken dat ze te veel zonlicht krijgt zijn vergelende bladeren. Dus, als een paar bladeren geel beginnen te worden, verplaats de plant dan naar een meer schaduwrijke plaats.

Een blad zal van nature geel worden als het ouder wordt; zolang de andere bladeren gezond lijken, maak je je geen zorgen. Hoe je een stervende White Princess Philodendron weer tot leven wekt leer je aan het eind van dit artikel.

De beste Philodendron White Princess potgrond

De ideale potgrond voor Philodendron erubescens moet rijk aan voedingsstoffen zijn en vocht vasthouden zonder zompig te worden. Meng turfgrond met perliet of orchideeënsubstraat om het ideale groeimedium te maken. De vruchtbare, organische turf houdt vocht vast, en de andere ingrediënten laten overtollig water wegvloeien.

Deze Philodendron soort heeft, zoals veel aroiden, luchtwortels. Deze nemen vocht en voedingsstoffen op uit de omringende lucht. Ook ondergrondse wortels worden bij Philodendron planten gevonden. Daardoor kun je je witte plant laten groeien in een bodemloos mengsel zoals spagnum mos of turf-pearliet.

Hoewel deze “prinsessen” geen kieskeurige groeiers zijn, hebben ze wel vochtige grond nodig. Goed water geven is dus het eerste advies bij de verzorging van een witte Philodendron.

Philodendron White Princess Water geven

Geef je plant pas water als de bovenste 2,5 tot 5 cm van de grond is uitgedroogd. Giet bij het water geven water in de pot tot het er onderaan uitloopt. Deze manier van water geven zorgt ervoor dat de wortels van de plant voldoende voeding krijgen en dat de witte bladeren op een gezonde manier groeien. Als de grond gedeeltelijk droog is, geef je je Philodendron naar behoefte water.

De meest gemaakte fout bij het water geven van een White Princess is overbewatering. Overbewatering leidt tot wortelrot, vergeling van de bladeren en een verwelkte aanblik. In plaats van regelmatig water te geven, test je eerst het vochtgehalte van het potmengsel. Als er geen vocht in de grond zit, geef je de plant water. Wacht anders tot de grond meer is opgedroogd voordat je water geeft.

Er zijn verschillende redenen waarom grondig water geven te verkiezen is boven ondiep water geven. Als je planten maar weinig water geeft, zullen de wortels uitdrogen. Dus zelfs als je voor je plant lijkt te zorgen, kan hij toch tekenen van te weinig water geven vertonen. Schimmel, daarentegen, verkiezen vochtige omstandigheden en leven in de bovenste 2.5 tot 5 cm van de grond. Je moedigt de insecten alleen maar aan om te gedijen als je de bovenste laag grond niet laat uitdrogen.

De optimale temperatuur voor de Philodendron White Princess

Planten van het geslacht Philodendron White Princess gedijen goed bij gemiddelde kamertemperaturen. Temperaturen tussen 16°C – 29°C zijn ideaal voor een gezonde groei. De temperatuur boven 18°C houden verdient echter de voorkeur.

Eén ding om in gedachten te houden is dat je Philodendron planten uit de buurt van directe hitte of koude tocht moet houden. Houd de plant dus in de winter uit de buurt van hete radiatoren. Houd de plantenpot in de zomer uit de buurt van airco-ventilatoren en open ramen.

White Princess Philodendron Verzorging: Vochtigheid

White Princess Philodendron planten hebben, net als de meeste tropische kamerplanten, een hoge luchtvochtigheid nodig. De gewone luchtvochtigheid in huis is meestal te laag voor deze planten. Nevel de bladeren, leg ze op een bevochtigingsbak, of gebruik een kamerbevochtiger om ze te hydrateren.

Hier is hoe je de juiste luchtvochtigheid voor een Philodendron White Princess kunt krijgen:

Besproei de bladeren: Spuit met een spuitfles een fijne nevel boven de bladeren van de plant. Besproei de bladeren om de twee tot drie dagen lichtjes. Als het warm en droog weer is, moet je de bladeren misschien elke dag sproeien.

kamerbevochtiger: Als je veel tropische planten hebt, gebruik dan een kamerbevochtiger. Wil je plant gelukkig zijn, dan moet de luchtvochtigheid rond de 40% zijn.

Bevochtiger met een kiezelbak: Planten op een vochtbak zetten is een van de eenvoudigste manieren om de luchtvochtigheid te verhogen. Leg een laag kiezelstenen op een brede bak om er zo een te maken. Vul de bak tot de helft met water om de kleine steentjes te bedekken. Zet je plantenbak op de kiezels.

Groepeer kamerplanten: Je kunt je kamerplanten ook bij elkaar groeperen. Deze dichte nabijheid schept een natuurlijke vochtige atmosfeer die lijkt op hun inheemse omgeving.

Philodendron White Princess Meststof

Kamerplanten in potten hebben regelmatig voeding nodig voor een gezonde groei. Een uitgebalanceerde vloeibare meststof met micro- en macrovoedingsstoffen is ideaal voor een White Princess. Tijdens het groeiseizoen-lente en zomer geef je de plant om de vier weken voeding. Bemest minder in de herfst en winter als de groei vertraagt.

Een hoogwaardige meststof bevordert een gezonde, krachtige groei van je plant. Maar bedenk dat meer niet altijd beter is. In feite kan te veel meststof schadelijk zijn voor de gezondheid van je planten. Een opeenhoping van minerale zouten kan wortelverbranding veroorzaken, wat de groei kan verstikken.

Spoel de grond om de vier tot vijf maanden door om de ophoping van meststofzouten te voorkomen. Het enige wat je hoeft te doen is twee tot drie minuten langzaam water door het potmengsel te laten stromen. Als de bovenste 2.5 cm grond helemaal is opgedroogd, hervat je het regelmatig water geven en voeden.

Trage groei en kleine bladeren wijzen op een gebrek aan essentiële voedingsstoffen in je White Princess. De witte en donkergroene bladeren kunnen ook wat van hun levendigheid verliezen.

Philodendron White Princess verpotten

Als ze jong zijn, moet Philodendron erubescens eenmaal per jaar verpot worden, daarna om de twee jaar. Door je plant te verpotten kun je het potmengsel verversen en tegelijk de groei bevorderen. Grotere potten geven de wortels meer ruimte om te groeien. Een ander voordeel van verpotten is dat het voorkomt dat de wortels van de plant doorworteld raken, wat de afwatering bevordert.

Hoe moet een white prinses verpot worden? Omdat dit een van de duurste kamerplanten is die je kunt kweken, moet je er goed voor zorgen.

Raadpleeg de volgende instructies voor het verpotten van een Philodendron White Princess:

 1. Om stress te helpen verminderen, geef je de plant de dag vóór het verpotten grondig water.
 2. Koop een nieuwe pot die 2,5 – 5 cm groter is dan de oude.
 3. Haal de plant uit de pot en borstel voorzichtig de aarde van de wortels weg.
 4. Onderzoek de wortels op tekenen van rot of ziekte en snoei bij als dat nodig is. Gezonde wortels moeten wit of licht geelbruin van kleur zijn en soepel, eerder dan papperig.
 5. Vul de nieuwe pot tot de helft met geschikt potgrondmengsel en zet de plant erin.
 6. Zet de White Princess zo in elkaar dat ze op dezelfde hoogte staat als in de vorige pot.
 7. Gebruik potgrond om de resterende ruimte op te vullen.
 8. Om de plant te ondersteunen, druk je zachtjes rond de stengels.
 9. Maak grondig nat.

Philodendron White Princess snoei instructies

Een Philodendron White Princess regelmatig snoeien is heilzaam. Je kunt je plant het beste snoeien in de lente of herfst, vlak voor of na het groeiseizoen. Bladeren die geel of afstervend lijken, kunnen worden weggesnoeid. Snoeien kan een krachtige groei bevorderen en tegelijk voorkomen dat langbenige stengels afbreuk doen aan het uiterlijk van de plant.

Maak bij het snoeien van een Philodendron erubescens altijd een zuivere snede net boven de knoop – het punt waar de bladeren aan de stengel vastzitten. De knoop zal nieuwe witte, donkergroene, of bordeauxrode bladeren laten uitlopen. Snoeien bevordert niet alleen nieuwe groei, maar helpt ook de hoogte te regelen als de ruimte in je kamer beperkt is.

Philodendron White Princess kweken

Het kweken van de Philodendron White Princess is uiterst eenvoudig. Nieuwe planten kweken uit stengelstekken is een eenvoudige manier om het aantal van deze mooie kamerplanten te vermeerderen. Ze zijn ook uitstekende geschenken voor vrienden en familie.

Stengelstekken zijn de beste manier om deze mooie witte Philodendron planten te vermeerderen. Hier is hoe je je plant kunt vermeerderen:

 • Snijd een stengel net onder een van de knopen af, en zorg ervoor dat de stengel drie of vier gezonde rozige bladeren heeft.
 • Zet de stek in een pot met water.
 • Na een paar weken zouden er wortels moeten verschijnen.
 • Wacht tot de wortels 5 cm lang zijn voor je de bewortelde Philodendron stek in een pot met een licht potmengsel plant.
 • Wortelverdeling is een andere methode om Philodendron White Princess te vermeerderen. Als de plant vier of meer stengels aan de wortels heeft, kun je hem bij het verpotten splitsen. Scheid de wortels voorzichtig, zodat elke nieuwe plant minstens twee of drie stengels heeft. Verpot volgens de bovenstaande instructies.

Ziekten en plagen van de Philodendron White Princess

Philodendron erubescens is een winterharde kamerplant die resistent is tegen ziekten en plagen.

Ongedierte van de Philodendron White Princess: Wolluizen en bladluizen zijn de meest voorkomende plagen.

Philodendron White Princess aandoeningen: De meeste plantenziekten worden veroorzaakt door watergeefproblemen die wortelrot veroorzaken. Geef de plant pas water als de grond gedeeltelijk droog is. Verwelkende bladeren kunnen wijzen op een teveel aan water of een tekort aan vocht.

Philodendron White Princess veel gestelde vragen

Hoewel je “witte prinses” geen kieskeurige kamerplant is, zijn er toch een paar tekenen dat “ze” gestrest is. Hier zijn enkele antwoorden op veelgestelde vragen over plantenverzorging.

Is Philodendron White Princess giftig?

De White Princess Philodendron planten zijn giftig voor huisdieren. Philodendrons zijn giftig voor katten en honden. Het sap bevat calcium oxalaat kristallen, die bij consumptie ernstige huid- en maagdarmirritatie veroorzaken.

Waardoor worden de witte bladeren geel?

Gele bladeren zijn vaak een teken van overmatige blootstelling aan direct zonlicht of te weinig water geven. Controleer of je witte Philodendron niet de hele dag aan zonnestralen wordt blootgesteld. Het is de moeite waard het vochtgehalte te controleren en dan de watergift aan te passen als dat nodig is.

Houd er rekening mee dat oudere bladeren van nature geel worden. Dus als je maar een of twee bladeren hebt die uit de toon lijken te vallen, is er waarschijnlijk niets om je zorgen over te maken.

Waarom worden de bladeren aan mijn Philodendron White Princess bruin?

Overbewatering of onder water zetten kan ook het bruin worden van de bladeren veroorzaken. Het is echter een goed idee om de grootte van de pot dubbel te controleren. Vochtproblemen kunnen snel ontstaan als de bak te groot is voor de plant.

Wat kan ik doen om witte bladeren te bevorderen?

Om een evenwicht van donkergroen en wit te behouden, heeft je Philodendron White Princess veel helder, gefilterd licht nodig. Als je plant overwegend groene bladeren begint te ontwikkelen – niemand wil immers een “Groene Prins” – snoei dan een deel van de bladeren terug tot net boven het laatste bonte blad.

Beoordeel ons artikel
[Total: 137 Average: 4.9]
TuinTuin
Aikly Webdesign

Uitgelichte planten