Peperomia raindrop

Peperomia raindrop
300 x 250 algemeen

Must Have Boek voor planten liefhebbers

Inhoudsopgave

Raindrop peperomia

Peperomia Raindrop is een plant die zowel binnen als buiten gekweekt kan worden. De plant daarentegen schittert pas echt als ze binnenshuis gekweekt wordt en voldoende licht en water krijgt. Het is een vrij gemakkelijk te verzorgen plant met mooi blad en de eigenschap een groot aantal klimaten en seizoenen te verdragen.

Als je erover denkt een raindrop peperomia in huis te halen, moet je veel meer over de plant weten dan alleen hoe onderhoudsarm hij is. Ze hebben niet allemaal hetzelfde uiterlijk. Hun uiterlijk wordt sterk beïnvloed door de omgeving waarin ze leven en groeien.

Grootte en Groei

De raindrop peperomia wordt, zoals eerder gezegd, niet heel hoog. De typische hoogte varieert van 8 tot 12 centimeter. Door zijn korte gestalte is de plant ideaal voor balkons  en kleine binnenruimten. Ze zien er mooi uit als ze op een vensterbank.

De stengels van de plant zijn vrij stevig, en de bladeren zijn vlezig en sappig – dankzij het water dat ze opslaan om ze door de droge periodes te helpen. De bladeren van de plant zijn hartvormig, glanzend, en vrij dik. De kleur is donkergroen met een glanzende glans en een zweem van lichtgroen eronder.

Bloemen en Geur

De plant produceert enkele interessante bloemen die lijken op de staart van een muis. Dit zijn niet je doorsnee uitziende bloemen. Sommige peperomia soorten hebben opvallende bloemen. Deze bestaan uit vele afzonderlijke bloemen.

De bloemen zelf hebben een heerlijk zoete geur. En, in tegenstelling tot wat de naam van de plant doet vermoeden, ruiken de bloemen niet naar peper. Overigens blijven deze bloemen niet lang – meestal maar een paar weken. Ze groeien meestal boven op de stengels.

Verwijder de verbleekte bloemen!

Zorg ervoor dat je de bloemen weggooit als ze helemaal verbleekt zijn. Anders gaan ze gewoon rotten en veroorzaken ze problemen voor je plant.

Je Raindrops Verlichting Peperomia

Zowel binnenshuis als buitenshuis kan de plant goed gedijen. Maar om de plant binnenshuis in goede conditie te houden, zet je hem bij een raam met veel licht. Het raam moet naar het westen of oosten gericht zijn om ’s morgens en later op de middag voldoende licht te krijgen.

Directe blootstelling aan zonlicht moet vermeden worden omdat de bladeren daardoor kunnen uitdrogen en zelfs verbranden. 

Als de plant niet genoeg licht krijgt, kan hij ernaar reiken. Anders gezegd, de plant kan zich uitstrekken naar elke beschikbare lichtbron. Dit is echter geen groot probleem, want je kunt de plaats van de plant verplaatsen om ervoor te zorgen dat ze voldoende licht krijgt. Het uitgerekte deel van de plant trekt zich misschien niet terug, maar een beetje voorzichtig snoeien zal de truc wel doen. Maar houd er rekening mee dat de plant enkele perioden van duisternis nodig zal hebben om goed te gedijen.

De temperatuur van je Regendruppel Peperomia

De raindrop peperomia geeft de voorkeur aan koele, vochtige omstandigheden met temperaturen van 18 tot 26 graden Celsius.

Als je geen hygrometer in huis hebt kan je dit kopen bij een sommige planten zaken of op bol.com, zo kan je de luchtvochtigheid eenvoudig  in de gaten te houden.

Dat gezegd hebbende, kan hij ook tegen hogere temperaturen in de zomer. Hoewel de plant wat direct zonlicht kan verdragen, kun je hem beter in de schaduw houden als de temperatuur in je omgeving voortdurend boven de 26 graden komt.

Peperomia snoeien

Als je de raindrop peperomia moet snoeien, houd er dan rekening mee dat je niet te zacht en niet te voorzichtig met de plant hoeft om te gaan. Snoeien is niet al te moeilijk voor raindrop peperomia. In wezen zeg ik dat je je niet moet inhouden. Snoeien wordt meestal gedaan om de onregelmatige vorm van de plant aan te pakken, die veroorzaakt kan zijn door groei en/of een gebrek aan een goede lichtbron.

De meeste mensen hebben liever dat de peperomia er uitziet zoals het hoort – compact en teer. Als je plant uit proportie is gegroeid, kan het nodig zijn hem agressief te snoeien om het sierlijke uiterlijk te herstellen. Behalve om cosmetische redenen helpt snoeien ook bij het verwijderen van dode bladeren (als die er zijn) en van groei die tekenen van ziekte of beschadiging vertoont.

Vroegtijdige opsporing van ongezond blad, verwijdering en preventie van herhaling zouden helpen om de plant er mooi en gezond uit te laten zien.

Peperomia water geven

Geef de plant in de zomer en de lente royaal en met regelmatige tussenpozen water. Wees echter voorzichtig dat je niet overdrijft. De grond moet relatief droog zijn tussen de gietbeurten. Met andere woorden, de grond moet 2.5 tot 5 centimeter boven het oppervlak droog zijn.

De plant water geven lijkt een eenvoudige taak, maar dat is het niet. In feite vergissen veel tuinliefhebbers, vooral degenen die nieuw zijn met de plant, zich in de timingen. Als je de plant meer water geeft dan nodig is, loop je het risico dat ze dood gaat, zoals het geval is met bijna alle kamerplanten.

Als je niet zeker weet hoe droog de grond moet zijn voor je de plant weer water geeft, steek er dan je vinger in. Als je je vinger in de grond kunt duwen, betekent dit dat de grond vochtig is. Als je vinger niet in de grond kan doordringen, is het tijd om nog eens water te geven. De vuistregel voor het aantal dagen is een week tot tien dagen.

Peperomia water geven

Geef de plant in de zomer en de lente royaal en met regelmatige tussenpozen water. Wees echter voorzichtig dat je niet overdrijft. De grond moet relatief droog zijn tussen de gietbeurten. Met andere woorden, de grond moet één tot twee centimeter boven het oppervlak droog zijn.

De plant water geven lijkt een eenvoudige taak, maar dat is het niet. In feite vergissen veel tuinliefhebbers, vooral degenen die nieuw zijn met de plant, zich in de timingen. Als je de plant meer water geeft dan nodig is, loop je het risico dat ze dood gaat, zoals het geval is met bijna alle kamerplanten.

Als je niet zeker weet hoe droog de grond moet zijn voor je de plant weer water geeft, steek er dan je vinger in. Als je je vinger in de grond kunt duwen, betekent dit dat de grond vochtig is. Als je vinger niet in de grond kan doordringen, is het tijd om nog eens water te geven. De vuistregel voor het aantal dagen is een week tot tien dagen.

Bemesten

Geef de plant in de zomer een keer per maand een uitgebalanceerde vloeibare meststof. Je hoeft de plant in de winter niet te bemesten. Ook de bewateringsfrequentie en -hoeveelheid moeten verminderd worden.

Verpotten en aarde

Raindrop peperomia hoeft in het algemeen niet verpot te worden, tenzij je voor hem begon te zorgen toen hij nog heel klein was en in een tamelijk compacte pot wortelde. In dat geval moet je ze overzetten in een grotere, blijvende pot. Zo niet, vermijd dan overplanten of verpotten.

Raindrop peperomias wortels zijn betrekkelijk zwak in vergelijking met andere kamerplanten, of ze zijn niet erg diep en ingegraven. Bij het overplanten kan het zwakke wortelstelsel van de plant het begeven, waardoor de plant beschadigd wordt. Dit sluit de mogelijkheid van verpotten niet uit. Je kunt de potten zeker verwisselen, maar je moet uiterst voorzichtig zijn. Als je nieuw bent met kamerplanten, is het aan te bevelen het proces te vermijden en iemand in te huren die handiger is om het voor je te doen.

In het algemeen is het prima om elke 2 tot 3 jaar te verpotten. Zo voorkom je dat het potmengsel te compact wordt, wat de afwatering zou verminderen. Verpotten kan met een pot die even groot is als de bestaande, of je kunt de plant verplaatsen naar een pot die iets groter is als je vindt dat hij wat gegroeid is.

Als je hem voor de eerste keer verpot, zorg er dan voor dat je een potgrond of mix met goede drainage gebruikt.

Als je de plant verpot, maak dan het potmengsel van een combinatie van grondsoorten. De helft van de verse potgrond moet worden toegevoegd, en de andere helft moet de grond uit de bestaande pot zijn. Let er ook op, wanneer je de plant uit zijn huidige pot haalt, dat er geen oude aarde aan de wortels van de plant vastzit.

Als je de plant in de nieuwe pot zet, moet het nieuwe potmengsel de wortels voorzichtig omsluiten. Controleer of de verdichting niet te stevig is. Geef de plant daarna grondig water om te verzekeren dat ze zich mooi nestelt in haar nieuwe huis.

Verzorging en onderhoud

Raindrop peperomia hebben geen speciale verzorging of onderhoud nodig. Omdat de maximale groei maar tot een 30 cm bedraagt, is het groeitempo tamelijk traag en ontspannen. Dit wil niet zeggen dat de plant geen biologische veranderingen ondergaat tijdens zijn langzame groei of wanneer hij volgroeid is. Bijvoorbeeld, de bloemen groeien en verwelken voortdurend. Het wegwerken van de verwelkte bloemen maakt niet alleen plaats voor de nieuwere bloemen, maar laat de plant er ook beter uitzien zonder de verwelkte bloesems.

Probeer de plant te benevelen als je hem niet helemaal in de steek wilt laten of als je je steentje wilt bijdragen om hem te helpen groeien en er gezond uit te zien. Er zijn talloze voordelen om dit te doen, waaronder:

  • Recreatie van de vochtige omgeving waaraan de peperomia de voorkeur geeft
  • Bladeren die schoner en stofvrij zijn
  • Risico’s op aantasting door rode spint zijn verminderd.

Raindrop Peperomia kweken

Als je een redelijk weelderige kamerplantentuin hebt gekweekt, moet je begrijpen wat het betekent om een plant te kweken. Waarschijnlijk heb je al een aantal planten gekweekt. Het kweken van een plant helpt je niet alleen je binnentuin te uitbreiden, maar het stelt je ook in staat planten aan vrienden en familie te geven zonder een plant of twee uit je tuin te verliezen.

Een raindrop peperomia kan, net als de meeste kamerplanten, gekweekt worden. In feite is de procedure vrij eenvoudig. Maar zorg ervoor dat je het in de lente of vroege zomer doet.

Om een peperomia te vermeerderen kun je zowel blad- als stengelstekken gebruiken. De methode die je kiest wordt bepaald door je voorkeur. Houd er rekening mee dat als de plant bladeren in verschillende tinten groen heeft, je de stengel(s) van de plant gebruikt als je wilt dat de nieuw gekweekte plant ook bladeren in verschillende kleuren heeft.

Raindrop Peperomia kweken met behulp van bladstekken voor Peperomia

Zorg dat je de plantenpotten of kweekbak klaar hebt staan voor je de bladeren voor de vermeerdering begint af te snijden. Omdat schimmelziekten een succesvolle kweek van peperomia kunnen verhinderen, zorg je ervoor dat alle apparatuur en de kweekbak steriel zijn (of tenminste goed schoongemaakt).

  1. Begin met het afknippen van een gezond blad. Het blad kan aan de stengel vastzitten of van de basis van de stengel verwijderd worden. Gebruik hiervoor een scherpe snoeischaar.
  2. Je kunt het blad in zijn geheel vermeerderen. Het is echter aan te bevelen het blad over de breedte doormidden te snijden voor betere en snellere resultaten.
  3. Breng wat bewortelingspoeder aan op de snijranden van het blad om nieuwe wortelgroei te bevorderen.
  4. Maak met een lepel of mes een kleine doorgang in de potgrond om het stekje een centimeter of twee diep in de potgrond te helpen steken.
  5. De stek moet zo worden ingebracht dat de afgesneden rand van het blad het eerst de grond ingaat. Zet het potmengsel stevig rond de stek als hij eenmaal is ingebracht. Maak de potgrond grondig nat.
  6. Dek de stekken af met een bak met deksel of een zak. Verwijder het deksel om de paar dagen een paar uur om overmatige vochtophoping te voorkomen, die tot een schimmelziekte zou kunnen leiden.
  7. De stekken moeten bij kamertemperatuur bewaard worden in helder bedekt licht.
  8. Na een paar dagen, mogelijk als je het deksel voor de eerste keer wegneemt, kunnen zich uit de snijranden van het blad nieuwe wortels gevormd hebben. Na enige tijd verschijnen dan een nieuwe scheut en bladeren.
  9. Als zich meerdere bladeren gevormd hebben, kan de nieuwe plant naar een eigen pot overgebracht worden.
  10. Omdat raindrop peperomia’s ondiepe wortels hebben, mag je de plant niet te snel verpotten.

Raindrop Peperomia kweken met behulp van Stengelstekken

De basisstappen en hulpmiddelen voor het vermeerderen van een peperomia met behulp van de stengel zijn gelijk aan die voor het vermeerderen van de plant met behulp van bladstekken.

  1. Verwijder een gezonde peperomia stengel. Idealiter heeft de stengel twee tot drie bladeren.
  2. Verwijder de bladeren onderaan de stengel, waardoor een kort segment van de stengel blootligt.
  3. Doe wat van dat poeder op het afgesneden uiteinde.
  4. Steek het stekje in de potgrond en verstevig de grond eromheen.
  5. Maak de potgrond grondig nat.

Plant de afgesneden stengel of blad in een kleine pot gevuld met vochtige grond. Zorg ervoor dat de nieuwe stekken veel schaduwrijk zonlicht krijgen. Bovendien moet de grond vochtig gehouden worden. Kleine blaadjes zouden binnen een week of twee moeten verschijnen.

Deze blaadjes zullen snel groeien en hun eigen planten worden. Breng de blaadjes na enkele weken over in aparte potjes, als ze een tros beginnen te vormen.

Plagen en Ziekten bij Raindrop Peperomia

Peperomia kan met minimale zorg en aandacht verscheidene jaren meegaan. Misschien is het enige probleem waarmee de plant te maken krijgt, een aantasting door wolluis en rode spint. Deze kleine beestjes zuigen sap uit de bladeren, en laten kleine gele vlekjes achter. Na een tijdje verliezen de aangetaste bladeren hun vocht en vallen af.

Deze aantastingen kun je op afstand houden door je huis regelmatig schoon te maken. Veeg de bladeren regelmatig af met een natte zachte doek. Sprays die neemolie bevatten kunnen heel nuttig zijn.

Raindrop peperomia is een niet-giftige plant die veilig is voor zowel huisdieren als mensen. Jij of je huisdier zullen niet ziek worden als je in contact komt met het sap of de bladeren eet. De bladeren kunnen slecht smaken, maar ze zijn niet giftig. Wees dus niet bezorgd als je huisdieren per ongeluk of uit nieuwsgierigheid aan de bladeren van de plant knabbelen.

Beoordeel ons artikel
[Total: 148 Average: 4.9]
TuinTuin
Aikly Webdesign

Uitgelichte planten