Olifantspoot (Beaucarnea)

olifantspoot
300 x 250 algemeen

Must Have Boek voor planten liefhebbers

Inhoudsopgave

Olifantspoot

De olifantspoot, ook bekend als Beaucarnea Recurvata, of paardenstaart palm is een opvallende kamerplant met een gezwollen dikke bruine stengel aan de basis die water opslaat. De lange smalle gekrulde, donkergroene bladeren stromen vanuit deze basis omhoog, zoals een waterpluim in een fontein.

Olifantspoot verzorging

Licht

Deze planten groeien in het beste geval langzaam en hoewel de plant het goed zal doen op een licht beschaduwde plek, heeft hij wel fel licht nodig om goed te gedijen. Als je voor wat zon kunt zorgen, zul je binnen een paar weken zien dat de plant dit omzet in weelderige nieuwe zichtbare bladeren, met andere woorden: meer licht betekent meer groei.

Planten die in de schaduw groeien, moeten niet plotseling worden verplaatst en op een zeer zonnige plek worden neergezet. Verplaats je plant naar deze nieuwe plek voor een paar uur per dag en dan weer terug. Doe dit een week lang zodat de plant went aan de verandering in lichtintensiteit. Dit voorkomt dat de bladeren verbranden en misvormd raken.

Water geven

Aan de basis van de olifantspoot zit een dikke gezwollen stengel die er houtachtig uitziet. Dit is een wateropslagorgaan, dat in staat is de plant te ondersteunen in tijden van droogte. Dit moet je erop wijzen dat de plant lange perioden tussen water geven verwacht. Een geweldige kamerplant voor wie op zoek is naar gemakzucht en weinig onderhoud.

Idealiter streef je ernaar minstens een paar keer per maand water te geven (zo mogelijk een keer per week in het heetst van de zomer) en als je dat doet, zorg er dan voor dat het een grondige waterbeurt is.

De waterreserves zullen de plant ondersteunen als je af en toe vergeet water te geven, maar maak er geen gewoonte van of je krijgt een overlevende in plaats van een bloeiende plant.

olifantspoot

Vochtigheid

Houd ze uit de buurt van super droge plaatsen, zoals die rond een werkende radiator. De bladranden en -uiteinden van je plant zullen bruin worden als de luchtvochtigheid erg laag is, maar verder is vochtigheid niet overdreven belangrijk.

Voeding

Een algemene meststof voor alle doeleinden is prima. Het zijn geen overdreven hongerige planten en dus is een lichte voeding eenmaal per maand in de lente en de zomer voldoende.

Temperatuur

Wat temperatuurvereisten betreft komt de olifantspoot, in tegenstelling tot de meeste kamerplanten, dicht in de buurt van winterhardheid en verdraagt hij bijna temperaturen onder nul.

Probeer voor de zekerheid nooit lager te gaan dan 7°C  en hoewel hogere temperaturen ook geaccepteerd worden, zou je bij ongeveer 21°C goede groeikansen moeten krijgen.

Verpotten

Bij goede groei zou je een keer per jaar kunnen verpotten. Als de omstandigheden niet zo goed zijn of als je de grootte van de plant wilt beperken, verpot dan slechts om de 2 of 3 jaar.

Mits je een keer per maand of zo voedt, doen deze kamerplanten het nog steeds goed in kleine potten en hoewel er boven de oppervlakte enorm veel gebeurt, kunnen de wortels vrij compact zijn.

Als het tijd is om te verpotten, hoef je geen speciale grond of tips te volgen. Standaard alledaagse potgrond is prima, let er alleen op dat het vers is en niet oud of gebruikt. Uit uiterlijk en cosmetisch oogpunt zou je kunnen proberen voor een hoge bak te gaan om te helpen voorkomen dat de lange bladeren over de grond slepen.

olifantspoot stekken

Het vermeerderen van een olifantspoot is vrij moeilijk omdat het meestal gebeurt via de uitlopers die hij periodiek produceert. Het lastige is dat de uitlopers afhankelijk zijn van de ouderplant en niet erg snel hun wortels vestigen. Dit betekent dat als je een uitloper te vroeg scheidt, hij op jou is aangewezen om de boel op orde te krijgen.

Ons is het nog niet gelukt om een olifantspoot te vermeerderen, maar als je het toch probeert kun je misschien een bewortelingshormoon gebruiken om je kansen te vergroten. De omstandigheden moeten dan zijn zoals hierboven.

Snelheid van groei

Verwacht een zeer trage of niet groeiende plant als het lichtniveau slecht is of als je de stap voor stap verzorgingstips hierboven niet volgt. Als de omstandigheden gunstig zijn kun je je verheugen op… Trage groei! De eenvoudige waarheid over deze planten is dat ze langzaam groeien. Geweldig als je niet wilt dat ze de plek een tijdje ontgroeien, maar niet zo goed als je wilt dat ze snel een hoge en majestueuze plant wordt.

Hoogte / Verspreiding

De meeste olifantspooten in huis zullen nooit deze hoogte bereiken, maar buiten in hun natuurlijke omgeving kunnen ze met maar liefst 4,5 meter hoog worden. Binnenshuis worden ze wel hoog, maar dit duurt heel lang.

Is de olifantspoot giftig?

Nee, de olifantspoot is niet giftig voor honden, katten of mensen. Hoewel je ze uit de buurt van huisdieren moet houden, omdat ze voor speelgoed kunnen worden aangezien en beschadigd door scherpe klauwen of nieuwsgierige tanden.

Beoordeel ons artikel
[Total: 127 Average: 4.8]
TuinTuin
Aikly Webdesign

Uitgelichte planten