Lepelplant

Lepelplant
300 x 250 algemeen

Must Have Boek voor planten liefhebbers

Inhoudsopgave

Intro

Gustav Wallis ontdekte de Lepelplant ook wel Peace lily of Spathiphyllum genoemd, in de Colombiaanse jungle in 1824 en introduceerde ze in Europa.

Het is een redelijk geprijsde plant, en door zijn blijvende populariteit vind je ze in bijna elke winkel die kamerplanten verkoopt. We zouden zelfs zo ver gaan om te zeggen dat ze tot de top vijf van populairste kamerplanten behoort.

De redenen waarom mensen dol zijn op deze plant moeten vanzelfsprekend zijn. Hij is ideaal voor beginners, want hij is eenvoudig te verzorgen en wordt geleverd met eenvoudige verzorgingsinstructies. De plant is ook nog eens luchtzuiverend.

En dan misschien nog wel het mooiste van de plant. Met zijn opvallende contrast van donkergroen gebladerte en roomwitte bloemen die hoog op stijve stengels worden gehouden, houdt hij zich goed en ziet er aantrekkelijk uit in een verscheidenheid van huizen.

Lepelplant

Lepelplant verzorging

Licht

“De Peace Lily plant groeit op donkere plaatsen” – Dit is niet helemaal onjuist, maar het is wel een bedrieglijke mythe.

De Peace lily plant is hierop geen uitzondering. De groei zal sneller en steviger zijn als je hem op een lichte plaats zet, weg van direct zonlicht, in tegenstelling tot een plant die op een donkere plaats groeit. Natuurlijk, als je kiest voor een donkere plaats in je huis, zal ze overleven, zich aanpassen en groeien, in tegenstelling tot wat men denkt (zij het langzaam).

Peace Lily Bloemen

De volgende meest gestelde vraag is, “Hoe krijg ik mijn Lepelplant weer aan het bloeien?” Van een goed verzorgde Spathiphyllum kun je verwachten dat hij meerdere bloemen per jaar geeft. Als we zeggen “een paar”, bedoelen we ook echt “een paar”, als in één tot drie bloemen per keer.

Meer bloemen zijn zeldzaam, en hoe goed je ze ook verzorgt, het is bijna onmogelijk om dat thuis te bereiken. Het is een veel gestelde vraag omdat de meeste mensen een Lepelplant gekocht hebben in een winkel waar ze letterlijk omringd is door bloesems. Ze gaan enkele maanden mee voor ze groen worden en afsterven, en als hetzelfde aantal bloemen in de toekomst niet meer terugkomt, gaan mensen ervan uit dat ze iets verkeerd doen wat de verzorging betreft. Dat is niet zo.

Het goede nieuws is dat als je Peace Lily plant er gezond uitziet, je waarschijnlijk alles goed doet.

Het slechte nieuws is dat de eerste gekke maar mooie bloeiperiode die je zag toen je ze uit de winkel haalde, veroorzaakt werd door deskundige kwekers die de planten op een unieke manier kweekten. Niet omdat ze voor een perfecte belichting zorgden, de planten enigszins potgebonden hielden, of de planten met regenwater bewaterden (hoewel al deze drie dingen thuis ook helpen), maar omdat ze vals speelden.

Misschien is “vals spelen” een te hard woord; Ze iets gedaan wat de meeste mensen thuis nooit zouden doen: ze hebben gibberellinezuur gebruikt. Gibberellinezuur is een plantenhormoon waar Spathiphyllum gevoelig voor is; wanneer het toegepast wordt, doet het de plant bloeien.

Plantenhormonen zijn te vergelijken met steroïden voor die gespierde maar licht agressieve kerel in de sportschool; ze geven fantastische resultaten maar worden onnatuurlijk gebruikt om ze te bereiken. Dus, als je je afvraagt waarom je de resultaten van de kwekerijen niet kunt repliceren, dan is dit de reden.

Je zou kunnen denken “Wat heeft het voor zin om deze planten te houden als de bloei nooit meer zo terugkomt? Ik wil ze wegdoen en vervangen door iets anders! “

Vergeet niet dat je de plant beslist kunt laten herbloeien en we herhalen nog eens dat er meer is aan een Peace Lily plant dan alleen de bloemen.

Water geven

Houd de grond steeds vochtig, maar als je vergeetachtig bent, hou je de plant gewoon in de gaten voor visuele aanwijzingen over wanneer je water moet geven.

Als je water geeft, week de plant dan liever dan dat je hem in het water laat “zitten”. Als je problemen hebt met je plant, komt dat waarschijnlijk door verkeerd water geven.

Vochtigheid

Als je voortdurend een extreem lage luchtvochtigheid hebt, zal dat op den duur problemen geven, dus probeer de luchtvochtigheid op deze plaatsen te verhogen. Anders volstaat een lichte nevelbeurt.

Bemesten

De plant zal je, net als water, vertellen wanneer je het verkeerd doet; te veel meststof veroorzaakt bruine vlekken op de bladeren, en te weinig leidt tot geen bloemen en een slechte groei (aangenomen dat de lichtomstandigheden helder zijn).

Om te voorkomen dat je dit punt bereikt, streef je ernaar om tijdens het groeiseizoen eens in de paar weken te voeden met een lichte oplossing.

Temperatuur

De gemiddelde temperaturen die je in huis aantreft zijn ideaal. Houd het hele jaar door in een bereik tussen 15°C – 21°C.

peace lily

Verpotten

Een iets potgebonden plant schijnt te helpen bij de bloei, maar als je besluit te verpotten, probeer dat dan zo mogelijk in het voorjaar te doen. Hier is niets bijzonders nodig, alleen een iets grotere pot en standaard potgrond voor kamerplanten.

Eenmaal verpot hoef je je minstens 6 maanden geen zorgen te maken over het voeden van je plant.

Lepelplant vermeerderen

Als je je plant verpot kun je ervoor kiezen hem te delen om er meer te maken. Het probleem met het delen van ronde soorten planten is dat je uiteindelijk een scheef resultaat krijgt en de oorspronkelijke “bulk” kan verpesten. Ga je toch tot deling over, richt dan de schaarse kant naar de lichtbron, dan zal de plant eerst van die kant nieuwe groei ontspruiten, die op den duur de plantvorm in evenwicht helpt brengen.

Is de Lepelplant giftig

De Lepelplant is giftig voor katten, honden en mensen. Hoewel het consumeren van deze plant zelden fataal is, kan ze bij consumptie aanzienlijke irritatie van de mond, tong en lippen veroorzaken.

Beoordeel ons artikel
[Total: 84 Average: 4.8]
TuinTuin
Aikly Webdesign

Uitgelichte planten