Beste snoeischaar

Beste snoeischaar
300 x 250 algemeen

Must Have Boek voor planten liefhebbers

Inhoudsopgave

Fijne snoeischaren

Een tuinier kan niet zonder de beste snoeischaar, het enige gereedschap dat bijna elke dag gebruikt wordt, maar als je je eerste paar wilt kopen, is het belangrijk een paar dingen te overwegen. Als je bomen wilt snoeien, dan wil je een paar dat gemaakt is om takken te bereiken, terwijl als je alleen af en toe planten wilt snoeien, je niet iets te groots nodig hebt. Overweeg hoe vaak je je snoeischaar zult gebruiken en de planten en bomen in je tuin om te bepalen hoe gespecialiseerd je snoeischaar moet zijn en of je meer dan een paar nodig zult hebben.

Om je te helpen de juiste snoeischaar te vinden voor jou en voor de taken die je in de tuin moet volbrengen, zijn hier de beste merken en snoeischaren op de markt.

Clean Air Optima CA-605

Onze winnaar

Felco 2

  • Type: Bypass
  • Max dikte: 2,5 cm
  • Vergrendel mogelijkheid: Ja
  • Sapgeul: Ja
  • Pluspunten: Top kwaliteit

Snoeischaren verschillende soorten

De belangrijkste reden waarom mensen een snoeischaar gebruiken is om groene of droge stengels door te knippen, maar elk type schaar heeft voor- en nadelen. Denk na over het soort snoeiwerk of de plant, en bepaal dan welke snoeischaar het meest geschikt is voor de taak. Omdat de snoeitaken zo uiteenlopen, hebben veel tuiniers meerdere paren snoeischaren.

Bypass Snoeischaren

Bypass snoeischaren zijn uitgerust met twee geslepen messen die zijn ontworpen om door plantenstengels en zachte groene boomtakken te knippen. Bypass snoeiers maken scherpe, zuivere sneden die van cruciaal belang zijn voor de gezondheid van de plant, aangezien rafelige sneden ziekten uitlokken. Bypass snoeiers mogen niet worden gebruikt om droge en broze dode takken te snoeien, omdat ze kunnen vastlopen of zelfs de messen kunnen verbuigen.

Anvil snoeiers

Anvil scharen hebben een enkel geslepen blad dat in een groef op een stilstaande basis (aambeeld) past. Aambeeld snoeiers gebruiken een plettende in plaats van een snijdende actie om kleine stengels en takken  af te snijden, waardoor ze ideaal zijn voor het snoeien van droge, dode takken die gemakkelijk breken. Zachte groene takken en stengels kunnen beter niet met een anvilsnoeier worden gesnoeid, omdat ze door de snoeischaar kunnen worden verpletterd en gerafeld.

Ratel snoeischaren

Ratelsnoeiers zijn aambeeldachtige snoeiers met een grijp- en vasthoudmechanisme dat de gebruiker in staat stelt minder druk uit te oefenen op de handgrepen bij het snoeien van grotere takken. Door de handgrepen half in te knijpen wordt het ratelmechanisme geactiveerd, waardoor het blad druk blijft uitoefenen op de gedeeltelijk afgesneden tak, terwijl de handgrepen breder opengaan en de gebruiker een nieuwe greep heeft om opnieuw in te knijpen. Ratelsnoeiers zijn, net als gewone aambeeldsnoeiers, beter geschikt voor droge, dode takken dan voor verse, groene takken.

Elektrische Snoeiers

Elektrische snoeischaren, verkrijgbaar in anvil- en bypass-modellen, verminderen de vermoeidheid van de pols en de hand die optreedt bij het snoeien met de hand. Elektrische snoeischaren werken, net als ander gereedschap dat op batterijen werkt, op een oplaadbare batterij. Je hoeft alleen maar even in de handgrepen te knijpen en de elektrische snoeier doet de rest en snoeit snel door takken.

Waar moet u op letten bij de beste snoeischaar

Naast de verschillende soorten snoeischaren moet je ook rekening houden met het materiaal van de messen, de ergonomie en het gebruiksgemak van de schaar en de veiligheid van de schaar.

Materiaal van het blad

Snoeischaarmessen zijn gemaakt van verschillende metalen en hebben verschillende coatings, elk met zijn eigen voor- en nadelen.

Roestvrij stalen bladen

Omdat roestvrij staal niet aantast, zullen bladen van dit metaal niet roesten. Hoewel ze goed werken voor het snijden van groene stengels en takken, zijn roestvrijstalen messen moeilijk te slijpen als ze eenmaal bot zijn; ze kunnen ook misvormd raken als de gebruiker te dikke takken probeert te snijden.

Koolstofstalen bladen

Omdat koolstof een verharder is, zijn koolstofstalen messen taaier en sterker dan roestvrijstalen messen. Koolstofstaal daarentegen kan gaan roesten als de schaar niet wordt schoongemaakt en met de hand gedroogd na het knippen van vochtige groene takken. Koolstofschaarbladen zijn een uitstekende keuze voor het afknippen van taaie dode takken.

Bladen met een titanium coating

Bladen van carbon met een coating van duurzaam, corrosiebestendig titanium hebben de roestbestendigheid van roestvrij staal, waardoor je het beste van twee werelden krijgt. Merk op dat de coating een gouden kleur heeft.

Laden met een veer

In tegenstelling tot huishoudscharen, die voor elke knipbeurt met de hand moeten worden geopend en gesloten, hebben snoeischaren een veer die de bladen na elke knipbeurt uit elkaar duwt, zodat je opnieuw kan knippen door gewoon in de handgrepen te knijpen. Als je een snoeischaar gaat kopen, zoek dan naar een veer die stevig vastzit, want als de veer afbreekt, is hij niet meer prettig in gebruik.

Ergonomisch ontwerp

Handmatige snoeischaren vereisen veel herhalende handbewegingen, wat vermoeidheid van de pols en de hand kan veroorzaken. Om vermoeidheid tegen te gaan, bieden veel fabrikanten handgrepen aan die gemakkelijk in de hand liggen; zoek naar handgrepen die passen bij de vorm van jouw hand en comfortabel aanvoelen.

Mechanisme van vergrendeling

De meeste snoeischaren hebben een vergrendelingsmechanisme dat de bladen bij elkaar houdt wanneer ze niet worden gebruikt. Dit is zowel een veiligheidsvoorziening als een methode om de geslepen snijkant te beschermen. De meest voorkomende klacht over vergrendelingsmechanismen is dat ze per ongeluk vergrendelen (meestal door er met een vinger of duim tegenaan te stoten) tijdens het snoeien. Een vergrendelingsmechanisme in de buurt van de messen kan onbedoelde vergrendeling helpen voorkomen.

Beste optie: Felco 2

Type: Anvil

Max dikte: 2,5 cm

Vergrendel mogelijkheid: Ja

Sapgeul: Ja

Plus punten: onderdelen kun je vervangen, zeer sterk materiaal, handig in gebruik, Levenslange garantie*

Min punten: Veruit de duurste van het stel, niet geschikt voor kleine handen

Felco snoeischaren zijn een populaire keuze onder tuinders vanwege hun duurzaamheid en verscheidenheid aan uitvoeringen. Felco F-2 snoeiers zijn duurder dan die van andere merken, maar alle onderdelen zijn vervangbaar en ze hebben een (beperkte) levenslange garantie.

De handsnoeiers hebben messen van gehard staal, en het aambeeldblad heeft een sapgroef om te voorkomen dat sap zich tijdens het gebruik ophoopt en de messen doet vastplakken. De slanke vormgeving is ideaal voor licht snoeiwerk en geeft de gebruiker gemakkelijker toegang tot moeilijk bereikbare plaatsen. Deze snoeischaar is zo ontworpen dat ze comfortabel in middelgrote tot grote handen passen.

2e beste keuze: Fiskar PowerGear snoeischaar bypass

Type: Bypass

Max dikte: 2,5 cm

Vergrendel mogelijkheid: Ja

Sapgeul: Ja

Plus punten: Top kwaliteit, houd fijn vast

Min punten: /

De Fiskar PowerGear 2 Snoeischaar is een onmisbaar gereedschap omdat hij scherp genoeg is om de meest tere stengels weg te knippen en tegelijk sterk genoeg is om takken tot 2.5 dik aan te kunnen. Dankzij een aangepast tandwiel- en nokmechanisme kun je gemakkelijk door takken knippen zonder buitensporige druk met de hand uit te oefenen. Verder hebben de bypass gehard stalen messen een lage wrijvingscoating die ervoor zorgt dat het sap er af kan rollen, zodat je minder last hebt van gom en roest.

De voorgevormde handgrepen zijn bedoeld om de handen minder te vermoeien, en de snijwerking maakt de snoeischaar geschikt voor mensen met kleine handen en beperkte handkracht.

Beste budget: GARDENA Classic

Type: Bypass

Max dikte: 2 cm

Vergrendel mogelijkheid: Ja

Sapgeul: Ja

Plus punten: handig in gebruik, zeer goede prijs, fijne grip

Min punten

Droge, stijve twijgen en kleine, dode takken zijn geen partij voor de Gardena snoeischaar, die is voorzien van een precisiegeslepen blad dat zijn scherpte niet verliest. Deze snoeischaar wordt geleverd met een ergonomische handgreep die de gebruiker helpt maximale druk uit te oefenen op de twijgen voor het knippen. Hij heeft ook een gevoerde, slipvrije bovengreep om de snoeischaar stevig vast te kunnen houden.

Beoordeel ons artikel
[Total: 138 Average: 4.9]
TuinTuin
Aikly Webdesign

Uitgelichte planten